Hatay Depremi Üzerine

Ağır hasarlı bina yıkım süreci uzuyor, yerinde yıkım ASBEST ve TOKSİK karışımı hava kirliliğini arttırıyor, Cenazeler doğru-dürüst gömülmediği için mezarlıklar bile görüntü-hijyen alarmı veriyor. Hatay’da devlet hastaneleri başta olmak üzere sağlık kurumlarında 35 yıla yakındır yönetici olarak görev yapan İbrahim Uçucu, felaketin en acı yaşandığı ilimizdeki deprem gerçeği ve sonrasıyla ilgili çok önemli tespitlerde bulundu. […]

Ağır hasarlı bina yıkım süreci uzuyor, yerinde yıkım ASBEST ve TOKSİK karışımı hava kirliliğini arttırıyor, Cenazeler doğru-dürüst gömülmediği için mezarlıklar bile görüntü-hijyen alarmı veriyor.

Hatay’da devlet hastaneleri başta olmak üzere sağlık kurumlarında 35 yıla yakındır yönetici olarak görev yapan İbrahim Uçucu, felaketin en acı yaşandığı ilimizdeki deprem gerçeği ve sonrasıyla ilgili çok önemli tespitlerde bulundu.

UÇUCU şöyle diyor: “Hatay’da deprem sonrası oluşan sorunlar, maalesef katlanarak büyüyor. Ağır hasarlı binaların yıkım süreci giderek uzuyor. Yıkım yerinde geri dönüşüm yapılması, hem süreci uzatıyor hem de asbest ve benzeri toksik tozlarla hava kirliliğini arttırıyor Depremde en çok kayıp veren Hatay’da, cenazeler bile doğru şekilde gömülmediğinden dolayı mezarlıklar görüntü ve hijyen olarak alarm veriyor.

Mezar ziyaretinde, -ki üzerinden iki tane bayram geçti- sinek ve haşerelerden, mezarlıklardaki yıkımlardan, yolların bozukluğundan dolayı şikayetler giderek artıyor. En azından görsel olarak mezarlıkların bir an önce elden geçirilmesi lazım.

Ağır tonajlı kamyonlar, geçtiği yolların bozulmasına sebep oluyor, altyapı sorunu daha da büyüyor.Sağlıkla ilgili olarak yapılan hastanelere seviniyoruz. Ancak,yolların yetersiz ve kötü durumda oluşu, hastanelere ulaşımı zorlaştırıyor. Park yeri ve vatandaşın hizmet alımındaki zorluklar bunu gölgeliyor.

Hastanelerdeki geçici görevli personellerin isteksiz davranışları, internet altyapı sorunları, personelin barınma ile ilgili sorunları da cabası. Şehir dinamiklerinden habersiz yöneticiler, hastanelerin donanımlarındaki eksiklikler çok göze batıyor. Allah korusun, acil durumlarda yeterli müdahale imkanı Belen geçidinin güneyinde maalesef yok. Şehirdeki hemşerilerimizin, beyin kanaması, kalp krizi, trafik kazası gibi durumlarda, en yakın Dörtyol’a sevk edilmesi gerekmektedir.Planlamalarda, özellikle yeni, yeterli ve geniş yolların olması şart. Planlanan hastaneler civarında, yol, park yerleri ve sosyal alanların çok iyi belirlenmesi gerekiyor.

Deprem nedeniyle, devletin sağladığı yardımlara ulaşmada sıkıntı var. Bürokratik zorluklar sebebiyle birçok vatandaş halen haklarını elde edememiştir. Adres beyanı, mülkiyetle ilgili sıkıntılar vatandaşı yormaktadır.En büyük sıkıntılardan biri, doğru bilgilendirme.Deprem bölgesinde çok büyük bir eksik var. Vatandaş ne yapacağını bilmiyor, nereye başvuracağını bilmiyor ve nasıl başvuracağını bilmiyor. Bu konuyla ilgili iyi bir düzenleme yapıldığı takdirde, birçok sorunun önüne geçilebilir. Bu konuda telefon çağrı merkezleri ile yardımcı olunabilir. Çağrı merkezleri ile istihdam imkanı da sağlanabilir.

Yeni yapılacak konutlardaki hak sahipliği ile ilgili karmaşa ve belirsizlik devam etmektedir. Hatay gibi yıkımın çok olduğu bir yerde, yeni inşaat görüntüleri hızla sağlanmalı, vatandaşa moral verilmelidir.Merkezi yönetim ile Büyükşehir belediyesi arasındaki çatışma görüntüsüne bir an önce son verilmelidir. Bu sorun giderek derinleşmekte ve kişiselleşmektedir. Bunun faturası ise maalesef vatandaşa yansımaktadır. Bakanlarımızın ilimizde sık sık görüntü vermesi moral sebebidir. Ancak bu ziyaretlerde somut bir takım gelişmeler olmadığı takdirde, hayal kırıklığı yaşanabilir.

Bakanlarımızın iştirak ettiği toplantılarda, sivil toplum örgütlerine daha çok yer verilmesi gerekir. Aksi takdirde, siyasilerin birbirleriyle yaptığı dar kapsamlı istişareler olur. Vatandaşa doğru bir şekilde yansımaz. Vatandaşların sorunu da ilgili bakanlara yeterince aktarılamaz.

Yaz aylarının rahatlığı, barınma ile ilgili sorunları öteleyebilir, ancak kışın başlamasıyla, sorunlar artacaktır.Yazın toz, kışın çamur ve su ile mücadele etmek vatandaşı yormaktadır. Zaten elinde kalan kıymetli birkaç metadan biri arabası olan insanlar, bozuk yollar yüzünden acı çekmektedir.Sık sık arıza veren ve pahalı tamir gereken durumlara yol açmaktadır.

Ana başlıklar olarak:- Barınma (yeni konut)- Yardımlar- Sağlık- Eğitim-Altyapı- Doğru ve hızlı bilgilendirme- Halkın sürece dahil edilmesi (özellikle STK lar eliyle)- Deprem yardımlarına ulaşma- Esnaf ve sanatkârlar- İdareci ve memur atamaları-Kentsel dönüşüm.. – Tamer Yazar

Exit mobile version