Güçlü Bahçe Sitesi davasında yeni kararlar
Hatay’da 6 Şubat 2023 depremleri sırasında yıkılan Güçlü Bahçe Sitesi davasında yeni bir gelişme yaşandı. Antakya’daki 5 bloktan oluşan sitenin A ve B bloklarının çökmesi sonucu 47 kişi yaşamını yitirmişti.
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, müteahhitler Mehmet Güçlü ve Servet Altaş ile yapı denetim firması yetkilisi İsmail Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında dava açıldı. Sanıklar, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlamasıyla 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Tutuklular tahliye edilmişti
Davanın önceki duruşmalarında, savcının “kaçma şüphesi” uyarısına rağmen tutuklu sanıklar Mehmet Güçlü, Servet Altaş ve İsmail Öztürk hakkında tahliye kararı verilmişti. Ancak Güçlü, başka bir deprem dosyasından tutuklu olduğu için cezaevinde kalmaya devam etti.
Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu kararın ardından, mağdur yakınları ve müşteki avukatları karara tepki göstermiş, “adalet duygusunun zedelendiğini” belirtmişti.
Müteahhit ve denetim yetkilisi duruşmadan muaf tutuldu
Davanın altıncı duruşması geçtiğimiz günlerde Hatay 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya bazı tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme, sanık Ali Çağlayan hakkında çıkarılan yakalama emrinin henüz infaz edilmediğini belirtti.
Sanıklar Servet Altaş ve İsmail Öztürk’ün avukatları, müvekkilleri hakkında uygulanan yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını ve duruşmalardan vareste tutulmalarını talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmalardan vareste tutulma talebini kabul ederken, yurt dışı yasağının kaldırılmasını reddetti.
Ayrıca, bilirkişi raporunun henüz gelmemesi nedeniyle davanın 9 Şubat 2026 tarihine ertelendiği açıklandı.
“Yıkılan binaların sorumluları cezasız mı kalacak?”
Müşteki avukatlarından Umut Güler, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, uzun süren yargılamalarda sanıkların duruşmalardan muaf tutulmasının “yaygın bir uygulama” olduğunu, ancak bu durumun kamu vicdanını yaraladığını söyledi.
Güler, “Önceki celsede verilen tahliye kararları zaten büyük tepki çekmişti. Şimdi sanıkların duruşmalardan vareste tutulması, toplumda ‘yıkılan binaların sorumluları cezasız mı kalacak?’ sorusunu gündeme getirdi,” ifadelerini kullandı.
Avukatlar, davadaki sürecin şeffaf ve adil yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, bilirkişi raporunun bir an önce tamamlanmasını talep etti.
Açılış töreninden enkaza uzanan trajedi
2019 yılında tamamlanan Güçlü Bahçe Sitesi, dönemin yerel yöneticileri ve siyasilerinin katılımıyla “dünyanın en büyük makası” kullanılarak açılmıştı.
Törene dönemin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Parti Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik ve Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın gibi isimler katılmıştı.
Açılışta konuşan SER-AL İnşaat’ın sahibi Servet Altaş, “Çalışmak aşktır ve ben işimin aşığıyım” sözleriyle övündüğü projeyi “şehrin göz bebeği” olarak nitelendirmişti. Ancak aradan geçen yıllar içinde o “göz bebeği proje”, binlerce insanın hafızasında acı bir simgeye dönüştü.

