Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay, EXPO 2021’e

Ne Kadar Hazır? Araştırma ve raporlama faaliyetleri İSTE-SEA tarafından yürütülen

Ne Kadar Hazır?

Araştırma ve raporlama faaliyetleri İSTE-SEA tarafından yürütülen Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (HASİAD) “Hatay EXPO 2021’e Ne Kadar Hazır” başlıklı Proje Raporu, Antalya örneğinde dururken, yapılması gerekenlerin altını çizdi.

Hatay’ın 2021’de ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Bahçecilik EXPO’su noktasında paylaşılan son ‘rapor’, Hatay’ın böylesi önemli bir buluşmaya ne kadar hazır olduğunun detaylı bir fotoğrafını çekti. Araştırma ve raporlama faaliyetleri İSTE-SEA tarafından yürütülen Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (HASİAD) “Hatay EXPO 2021’e Ne Kadar Hazır” başlıklı Proje Raporu’nda, Antalya EXPO örneği ve deneyiminin unutulmaması gerektiğinin altı çizilirken, “2016 EXPO’nun yapıldığı Antalya’da turizm belgeli toplam 909 tesiste 233526 oda ve 507518 yatak hizmeti sunulurken, 2021’de EXPO’nun gerçekleşeceği Hatay’da sadece 60 turizm belgeli tesiste 4255 oda ve 8786 yatakla hizmet verilmektedir. Hatay’ın, 2021’e kadar bu alanda gelişme kat etmesi gerektiği, konaklama sektöründe tesisleşmenin teşvik edilmesi gerektiği aşikardır” denildi.
-ALTYAPI SORUNU-
“Bahçecilik EXPO’sunun odağındaki ideallerden biri de yeşil, yaşanabilir ve sürdürülebilir yaşam alanlarını mümkün kılmaktır” denilen Rapor’da, “Altyapı alanında Hatay’da dikkati çeken önemli bir diğer eksiklik, şehir içi ulaştırma ağındaki çeşitsizlik ve yetersizlik sorunudur” tespitine yer verildi.
-ÖNERİLER-
Raporun sonunda ise “Antalya’daki hatalardan ders almak” başlığında “öneriler” sıralanıyor. 2021’e uzanan süreçte bu önerilerin ne kadar dikkate alınacağı henüz net değil, ancak ‘yapılması gerekenler listesi’ oldukça uzun!
İşte o öneriler:
“EXPO, Hatay’a büyük ve sürdürülebilir katkı sağlayabilir. Ancak, Antalya’nın yaptığı ‘hataların’ Hatay’daki organizasyonda tekrarlanmaması gerekiyor. Organizasyonun Nisan-Ekim döneminde gerçekleşeceği düşünüldüğünde, Hatay’da hava sıcaklığının oldukça yüksek olacağı unutulmamalıdır. Zira Antalya’daki fuar alanında iklimlendirme problemleri nedeniyle, insanlar fuar alanında fazla duramamış ve hatta bu sorun nedeniyle ziyaretçi sayısı azalmıştır. Hava sıcaklığının yüksek olması ihtimali hesaba katılarak, organizasyon alanını serin tutacak altyapı hazırlığı birincil öneme sahiptir.
Fuar alanına giriş, otopark ve alan içindeki gıda fiyatlarının yüksek tutulması, Antalya EXPO’da yapılan başka bir hatadır. Bu durum, ziyaretçi çekmeyi zorlaştırmaktadır. Oysa fiyatlar düşük ya da makul bir düzeyde tutulursa, ziyaretçi sayısı artırılabilir ve uzun vadeli turist sayısını artıracak şekilde Hatay’ın tanıtımını yapma fırsatı kaçırılmamış olur.
Organizasyon için en önemli boyutlardan biri, şüphesiz tanıtım ve pazarlamadır. İyi bir tanıtım komitesinin çalışması, organizasyonun başarısını ve çekiciliğini artıracaktır. Bu komitenin doğru iletişim kanallarını kullanarak hem yurt içi hem de yurt dışında Hatay ve Hatay’daki EXPO için farkındalık artışı sağlaması gereklidir.
Fuar organizasyonunu yapacak şirketlerin iyi seçilmesi gereklidir. Katılımcı ülke, firmalarla doğru ve istikrarlı iletişim kurabilecek ve alan içi işletmeci firmaları dikkatlice seçecek bir organizasyon komitesi kurulmalıdır.” -Tamer Yazar-