Hatay ihracatçısının gözü Limondan sonra Portakalda

Salgının zorlu şartlarına rağmen geçen yıl yaş meyve sebzede 2,7 milyar dolar, meyve-sebze mamullerinde ise 1,7 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların rekoru kırılırken, bir dönem limon ihracatında yaşanan sıkıntıların yerini portakalın almasından korkuluyor. Hatay’ın ihracatında önemli bir kalem olan yaş sebze ve meyvede ihracatı yakından ilgilendirmesi beklenen gelişme Ankara’dan geldi. Konuyu ele alan, Tarım Yazarı […]

Salgının zorlu şartlarına rağmen geçen yıl yaş meyve sebzede 2,7 milyar dolar, meyve-sebze mamullerinde ise 1,7 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların rekoru kırılırken, bir dönem limon ihracatında yaşanan sıkıntıların yerini portakalın almasından korkuluyor.

Hatay’ın ihracatında önemli bir kalem olan yaş sebze ve meyvede ihracatı yakından ilgilendirmesi beklenen gelişme Ankara’dan geldi.
Konuyu ele alan, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, gelişmeyi, “Tarım ve Orman Bakanlığı, portakal ihracatını durduracak önemli bir adım atıyor. Hangi ülkeye ihraç edilirse edilsin, 1 Ocak 2021 itibariyle, ihraç portakalın yüzde 100 analize tabi tutulmasına karar verildi. Analizin kamu laboratuvarlarında yapılması, ihracatı durdurmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor” şeklinde paylaştı.
-YAZI İLETİLDİ!-
İhracatta yüzde 100 analiz yapılmasına ilişkin talimatın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ilgili müdürlüklere mesajla gönderdiği iddia edildi,
Mesaj şöyle:
“Sayın Müdürlerim… Son dönemde Avrupa Birliği’ne yapmış olduğumuz portakal ihracatında, pestisit kalıntısı nedeniyle yoğun bildirim alınmakta ve ürünler geri iade edilmektedir. Bu sebeple, portakal ihracatında belirli bir süre pestisit kalıntısına yönelik izleme yapılmasına karar verilmiştir.
1 Ocak tarihi itibariyle (karantina kontrolü yapılarak sertifika verilmeye hazır olanlar hariç), tüm ülkelere yapılacak portakal ihracatında %100 pestisit analizi yapılması uygun görülmüş olup, ülke ayrımı olmaksızın, portakal ihracatı için yapılacak sertifika başvurularının pestisit analizi için Gıda ve Yem Şube Müdürlüklerimize yönlendirilmesi, Gıda ve Şube Müdürlüklerimizce her portakal ihracat partisinden pestisit analizi için numune alınması ve numune gönderilecek laboratuvar seçiminde öncelikle kamu laboratuvarları olmak üzere fazla pestisit etken maddesi bakan laboratuvarların tercih edilmesi, analiz sonucunun öncelikle alıcı ülke mevzuatına göre, alıcı ülke mevzuatı yoksa, Ülkemiz Pestisit Yönetmeliğine göre değerlendirilmesi hususunda gereğini rica eder iyi yıllar dilerim.”
-Tamer Yazar-

Exit mobile version