Geçtiğimiz Cuma günü Antakya’da gerçekleşen “Hatay İpek Sarısı Çalıştayı” ardından birbirinden güzel mankenler düzenlenen defilede Hatay ipeğini tanıttı. Kreasyon listesinde; Kelebeğin dokunuşundan genç kızın rüyasına, mozaik rüyasından medeniyetlerin kardeşliğine birçok şey yer alırken, Hatay mozaiğinden ipeğine kadar her şey mükemmeldi.
HATAY İPEĞİ TARİHÇESİ…
Hatay ilimizdeki ipekçiliğin, 1920’li yıllardan günümüze kadar bin bir emek ve özveriyle, bir elin beş parmağı kadar ustalarla devam ettiğini
Hatay ilimizde yetişen 2 koza çeşidi var. Biri beyaz koza ve diğeri ise sarı kozadır. Sarı koza, az yetiştiği ve çok ehemmiyetli olduğu için, koza başına ortalama 200 metre iplik vermektedir. Beyaz kozada bu oran 700 metre ve 1000 metre civarındadır. 16 Kg sarı kozadan 1 kg iplik, 5 kg beyaz kozadan 1 kg iplik veriyor. Sarı kozaya ağırlık verilmelidir.
Büyükaşık ustalarının verdiği bilgilere göre, Hatay ilimizde 1970-1990 yıllar arasında 15 ton koza yetiştirilirken,2000’lere gelindiğinde bu miktar 3 tona düşmüş, 2005’te ise 1,5 tona kadar gerilemiştir. 2005-2017 yıllar arasında bu oran maalesef 600 kg’a kadar inmiştir. Bu da anlaşılıyor ki, ipekçilere ve el sanatçılarımıza sahip çıkmıyoruz.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’ın öncülüğünde gerçekleşen “İpek Çalıştayı” ile Hatay ipeğine ve el sanatçılarına sahip çıkılması çok önemli. -Cemil Yıldız-