Hatay, Kırmızı Hatta!

En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilendi ve 18 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.Yeni harita ile Hatay’ın konumu değişmedi! Aksine, mevcut tehlikenin  altı bir kez daha çizildi! Türkiye’nin yeni ‘deprem haritası’ güncellenirken, yeni haritanın 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe gireceği ifade edildi. Yeni harita; en güncel deprem […]

En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilendi ve 18 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.Yeni harita ile Hatay’ın konumu değişmedi! Aksine, mevcut tehlikenin  altı bir kez daha çizildi!

Türkiye’nin yeni ‘deprem haritası’ güncellenirken, yeni haritanın 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe gireceği ifade edildi. Yeni harita; en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak hazırlandı.
Konuya ilişkin olarak AFAD tarafından paylaşılan bilgilendirmede, “Deprem Tehlike Haritası bir ‘Risk Haritası’ değildir. Risk Haritası olması için, bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir” denilirken, gözler, ‘ne kadar hazırız?’ sorusu başlığında Hatay’a çevrildi.
Bu konuda sorulan ve tekrarlanan soruların başında ise, mevcut yapıların depreme ‘ne kadar hazır’ olduğu gerçeğinin ötesinde, olası bir depremde ihtiyaç olan ‘toplanma alanlarının’ bu harita bağlamında ne kadar hazır olduğu geliyor. Bu soruyu soranların örneğinde ise, yıkılması muhtemel şehir stadı gibi (ayrıca şehir parkı da…) alanların yeniden yapılaşmaya açılması yönünde yoğunlaşan ‘kurumsal’ haberler duruyor. -Tamer Yazar-

Exit mobile version