Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay MKÜ’lü Prof. Dr. M.Enes Altuğ’un

CARETTA ile ilgili açıklaması:

CARETTA ile ilgili açıklaması:

Köpek, Caretta’yı Isırdı!

3 Yılda 11 Kaplumbağa Öldü

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü olan Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, 2019 yılında 2 adet, 2020 yılında 4 adet ve 2021’de 5 adet olmak üzere, toplam 11 kaplumbağanın, Samandağ Deniz sahilindeki köpeklerce ısırıldığını, boyun ve yüzgeçlerinin parçalandığını ve öldüklerini bildirdi.
Prof. Dr. Altuğ, bu dikkat çekici açıklamayı, Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan 2 adet Caretta Caretta türü deniz kaplumbağanın deniz sahiline bırakılması nedeniyle düzenlenen törende yaptı.
Kısa adı DKMP olan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı 7.Bölge Hatay Şube Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliği ile düzenlen etkinlikle, tedavileri tamamlanan 2 kaplumbağa Samandağ’da özgürlüğüne kavuşturuldu.
Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü ve Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Deniz kaplumbağaları için Hatay bölgesi, özellikle Samandağ kumsalları, önemli bir yuvalama ve yumurtlama alanı. Yuvalama döneminde, dişi kaplumbağalar yumurtlamak için kumsala çıkarken, erkek kaplumbağalar ve özellikle de Caretta Carettalar, beslenme alanı olarak yakın sahillerde bulunmaktadırlar. Bu nedenle her yıl, üreme ve yumurtlama sezonunda, Mayıs ve Eylül ayları arasında Hatay DKMP Hatay Şubesi ekiplerince yoğun bir yuva tespit ve koruma faaliyetleri yapılmaktadır.
Diğer taraftan, bölgemizde hasta ve yaralı olarak karaya vuran ve denizde ağlara takılan veya tekne hasarlarına bağlı olarak yaralandıklarını görmekteyiz. Gerek denizde gerekse de kumsalda karşılaştıkları birçok uygunsuz ortam ve tehditler, kaplumbağaların yaralanmalarına ve nihayetinde ölümlerine sebep olmaktadır. Bu tehditler arasında; bot ve tekne pervane yaralanmalarını, çevre kirliliğini, olta hasarlarını ve yuvalama alanlarında köpek saldırılarını en önemlileri olarak görmekteyiz.”
-3 YILDA 11 KAPLUMBAĞA ÖLDÜ-
Hatay MKÜ Öğretim Üyesi, aynı zamanda Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, özellikle son 3 yıldır yumurtlamaya gelen dişi yeşil deniz kaplumbağalarının, Samandağ kumsallarında, özellikle Şey Hıdır Türbesi Meydan Kumsalları arasında köpek saldırıları sonucunda çok ciddi ısırılıp, boyun ve yüzgeçlerinin parçalanması ve kan kaybı sonucu ölümlerine şahit olunduğunu bildirdi ve şu bilgileri verdi:
“Köpek saldırısı sonucu 2019 yılında 2 adet, 2020 yılında 4 adet ve bu yıl da şuana kadar 5 adet olmak üzere, 3 yılda toplam 11 adet, yumurtlamaya gelen erişkin kaplumbağayı kaybettik. Dişi kaplumbağaların, sezonda bir-iki defa yumurta bırakacaklarını düşündüğümüzde, yaklaşık 1500-2000 arası bir yavruyu da kaybetmiş olduk. Bu durum, bölgemize ve ülkemize yakışan bir durum değildir ve bunun için yerel yönetimler ve ilgili birimlerce başıboş köpeklerle ilgili gerekli acil tedbirlerin alınması gerekmektedir.”
-14 YARALI KAPLUMBAĞA-
MKÜ DEKİYM ve Hatay DKMP Şube Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen ilk yardım ve tedavi çalışmalarının yılın her döneminde devam ettiğine işaret eden Altuğ, şöyle devam etti:
“Bu yıl, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi yerleşkemizdeki Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezimize toplam 14 yaralı kaplumbağa geldi. Bugün iyileşen 2 adet Caretta Caretta’yı özgürlüğüne kavuşturduk. Merkezimizde, 2 adet C. Mydas (biri nöropati, diğeri köpek ısırması) ve 1 adet kafa travmalı Caretta Caretta’nın yoğun bakım ve tedavileri devam etmektedir. Bu kaplumbağaların ilk yardım ve tedavileri, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM), Hatay DKMP Şube Müdürlüğü ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı’ndaki uzman veteriner hekimler tarafından titizlikle yürütülmektedir.
Bugün tedavisi tamamlanan ve kranioplasti uyguladığımız kaplumbağamız (31 kg), 4 ay önce Arsuz’dan, kafa travması ile gelmişti. Diğer kaplumbağamız (35 kg), 6 gün önce Erzin Burnaz sahilinde, olta iğneleri batmış ve misinalar boynuna dolanmış, bir yüzgeci kopmuş olarak, parazitli ve bitkin bir halde geldi. Her ikisinin de tedavisi tamamlandı ve özgürlüğüne kavuştular.”
-BELEDİYELERE SORUMLULUK DÜŞÜYOR-
Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, tedavisi tamamlanan kaplumbağaların, TR kodlu, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü’ne ait markalar takılarak denize bırakıldığını kaydetti ve deniz kaplumbağa ölümlerini azaltmak için de yuvalamaya gelen deniz kaplumbağalarını köpek saldırılarından korumak gerektiğini, bu bağlamda yerel belediyeler ile ilişkili kurum ve duyarlı STK’lara büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.
Samandağ denizinde, tedavileri tamamlanan 2 kaplumbağanın denize bırakılması için resim tören gerçekleştirilirken, törene; HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, DEKİYM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Cafer Tayer İşler, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şubesi Veteriner Hekimi İsmail Eminoğlu, Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcıları Abdullah Dadak ve İlyas Küçük, Öğretim Görevlisi Burhan Budak ve Ali Göde ile Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi İbrahim Alakuş, Veteriner Hekim Eren Ceylan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koruma görevlileri ile sahildeki vatandaşlar katıldı.  -Selvi Günay-