7 Milyon 300 Bin Euro Yatırım
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yürütülen 5 proje ile Hatay’da bir proje yıl içinde tamamlanarak hizmete girecek. Hatay’da, 7 milyon 300 bin avro yatırımla, “Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi” gerçekleştiriliyor.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirilecek projelerin hedefinde Hatay da var. Programın ilk dönem projeleri kapsamında Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Hatay’da yürütülen 6 projenin bu yıl hizmete girmesi planlanıyor. Bölgesel rekabet gücünü arttırmak için gerçekleştirilen projelere verilen desteklerin toplamı yaklaşık 45 milyon avro.
-43 İL-
Rekabetçi Sektörler Programı’nın ilk dönem hedefi olan, bölgelerin rekabet güçlerini artırmak ve sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla 43 ilde gerçekleştirdiği projeler tamamlanma aşamasına geldi. Bu kapsamda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yürütülen beş proje ile Hatay’da bir proje yıl içinde tamamlanarak hizmete girecek.
-HATAY MOBİLYACILIĞI-
Hatay’da, 7 milyon 300 bin avro yatırımla, “Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi” gerçekleştiriliyor. Proje ile birlikte, mobilya üreticisi KOBİ’lere markalaşma, tasarım ve AR-GE imkanları sağlayan ortak mobilya üretim tesisi kuruldu. Tesiste, ileri teknoloji makine ve üretim ekipmanları ile el yapımı mobilya üreticilerine üretim hizmeti sunuluyor. Ayrıca teknik ve idari alanlarda eğitim alma fırsatı da sağlanıyor. Tesisin hayata geçmesiyle beraber, bölgedeki KOBİ’ler kaliteli üretim standardını yakalayarak uluslararası rekabet güçlerini artıracak. Tesis, mobilya üreten bölge KOBİ’leri, nakliyeciler, ihracatçılar ve orman ürünlerine dayalı sanayi gibi birçok sektörde yer alan işletmeler için yeni iş fırsatlarının doğmasını sağlayacak.
-PROGRAM-
Hatay’ı da içeren ve ciddi katkılar yaratması beklenen Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir program. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye’deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.
Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon avro bütçeyle Hatay’dan Sinop’a, Mardin’den Yozgat’a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ’lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.
Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, 2014-2020 yılları arasında hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişlemiş olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor. -Tamer Yazar-