Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay Mobilyasının Dubai açılımı

Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan 7 Emirlikten biri olan Dubai’de pazarlama

Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan 7 Emirlikten biri olan Dubai’de pazarlama faaliyeti gerçekleştiren Hataylı mobilya ihracatçıları, Hatay Mobilya ve Aksesuarları URGE Projesi kapsamında yeni Pazar alanlarını keşfediyor.

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin son organizasyonu kapsamında Dubaili firmaların yoğun ilgisiyle karşılaşan Hataylı mobilyacılar, 250’den fazla ikili görüşme gerçekleştirdi. Peki, Hatay Mobilyası için bir açılım yaratması beklenen pazardaki rekabet ne durumda?

-PAZAR-

Comtrade’in 2019 yılı verilerine göre toplam ithalat hacmi 244 milyar dolar olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde 1,65 milyar dolarlık pazar bulunuyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde mobilya sektörünün en büyük tedarikçileri arasında 923,8 milyon dolar değer ile Çin birinci, 286,2 milyon dolar değer ile İtalya ikinci, 99,7 milyon dolar değer ile Almanya üçüncü sırada bulunuyor. Bu ülkede etkin olan diğer ülkeler arasında ABD, İngiltere, Hindistan, Japonya, Vietnam, Suudi Arabistan ve Fransa bulunuyor.

-ALIM PROFİLİ-

Yerel Araplar, mobilya alışverişi yaparken; yemek odası takımlarını 5-10 yılda, koltuk takımlarını 1-2 yılda bir değiştirebiliyor. Yatak odası mobilyasında ise daha ucuz ürünleri tercih ediyor. Villalarda oturanlar, “Meclis” dedikleri odalar için genelde 2-2,5 takım oturma grubu tercih ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde, genelde uluslararası şirketlerde çalışan üst düzey yöneticiler, tek başına yaşıyorsa gökdelenlerde, aileleriyle yaşıyorlarsa villalarda oturuyor. Bu durumda satın aldıkları mobilya ve eşyalar da değişiyor. Gökdelenlerdeki evlerde küçük boyutlu oturma grupları, koltuklar ve fonksiyonel eşyalar kullanılıyor. Genelde 8-10 odalı olan villalarda, modern oturma grupları ve yemek odaları tercih ediliyor. Buralarda oturanlar 40 yaş ve üzeri ise tercihleri klasik mobilya oluyor, daha genç tüketiciler modern mobilyaları satın alıyor. Pazarda ahşap mobilyada Arap motifli, yoğun işçilikli, altın ve bronz kaplama ürünler ilgi görüyor. Swarosski taşlarıyla süslenmiş her çeşit ürün pazarda talep buluyor. Masif mobilyada, genelde koyu renkli kayın, gürgen ve ceviz ağaçları beğeniliyor. Klasik-modern arası avangard mobilyada, beyaz renkteki mobilya satışları daha yüksek oluyor. Satışlarda ağırlık, öncelikle koltuk takımı, sonra yemek odası ve en son yatak odası satın alma şeklinde ilerliyor. Tamer Yazar