Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay: Öz Evlat mı, Üvey Evlat mı?

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada, Hatay’ın 1939’da anavatana katıldığında “öz evlat” ilan edildiğini, ancak AKP iktidarı tarafından “üvey evlat” muamelesi gördüğünü belirtti.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM)

Güzelmansur, konuşmasında 23 Temmuz 1939 tarihli Ulus gazetesinin bir küpürünü göstererek, “Bugün Hatay artık Türkiye’nin öz evladı bir vilayettir” ifadelerine dikkat çekti. AKP iktidarının Hatay’ı “üvey evlat” haline getirdiğini vurgulayan Güzelmansur, şu an teslim edilmesi gereken konut sayısının 158 bin 200 olduğunu, teslim edilen konut sayısının ise sadece 6.868 olduğunu belirtti. “Yapacağınız konutun sadece yüzde 4,3’ü…” diyerek AKP milletvekillerine vicdanlarına koymalarını istedi.

Kasım sonunda sona erecek olan mücbir sebep hali ile ilgili de eleştirilerde bulunan Güzelmansur, Van depreminde mücbir sebep süresinin altı yıl olduğunu hatırlattı. “Sanki dilenciye sadaka verir gibi Hatay’da üçer aylık periyotlarla uzatıyorsunuz. Van’a altı yıl uzatan AKP, neden Hatay’a 21’inci ayda son vermek istiyor? Bu mu vicdan?” dedi.
Hatay’daki vergi düzenlemelerinin farklı olması gerektiğine de değinen Güzelmansur, “Bugün İstanbul’da bir firma ne vergi ne SGK ödüyorsa, yıkık Hatay’da da aynı vergiyi ödüyor. Sizin yaptığınız tek şey borçları ötelemek. Bu mu vicdan?” ifadelerini kullandı.

Hatay’ın inşaatında ihalelerin Hataylı olmayan firmalara verilmesini eleştiren Güzelmansur, “Hatay’ın pastasını dışarıdan gelen müteahhitler yiyor. Hatay’ın iş adamları iş yapamıyor” dedi. Küçük sanayi sitesinde 530 iş yerinin bulunduğunu, bunlardan 194’ünün yıkıldığını ve hala küçük sanayi sitesinin yapılmadığını sözlerine ekledi.
Eğitim sistemindeki sorunlara da değinen Güzelmansur, “210 okulumuz yıkıldı, 110 okul açtık” açıklamasını eleştirdi. Açılan okulların 88’inin konteynerlerde olduğunu, altyapı sorunları ve eğitim sistemindeki aksaklıkları anlattı. Ayrıca, Hatay’da 100 bin insanın koruyucu sağlık hizmeti alamadığını belirterek, “Yıkılan aile sağlığı merkezleri ve sağlık ocakları hâlâ yapılmadı” dedi.
Son olarak, Hatay çiftçisinin sulama maliyetlerinin diğer bölgelere göre 10 kat fazla olduğunu söyleyen Güzelmansur, Reyhanlı Barajı’nın zamanında bitirilmemesini eleştirdi. Amik Ovası çiftçisinin sulama masraflarının yüksekliğine dikkat çekti.