“Anavatana Katılışının 80.Yılında Hatay” sempozyumunda, ilimizin yakın tarihi gözler önüne serildi
Hatay’ın anavatana katılışının 80’inci yılı olması nedeniyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığınca “Anavatana Katılışının 80.Yılında Hatay” konulu sempozyum düzenlendi.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen programda Antakya Devlet Konservatuarı öğrencileri ve hocaları tarafından müzik dinletisi yapıldı. Ardından katılımcılar, Hatay ile ilgili sunumlarını yaptı.
Programa, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.
Sempozyumda, ilimizin yakın tarihi ile ilgili şu bilgiler aktarıldı: “Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Hatay, Anadolu’yu Çukurova yoluyla Suriye-Filistin’e bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmaktadır. Ayrıca Mezopotamya’dan Akdeniz’e çıkmak için kullanabilecek en uygun limanlar bu bölgede bulunmaktadır. Sekiz bin yıllık bir geçmişe sahip olan Hatay, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olup bu medeniyetlerin izlerini hala taşımaktadır. Farklı etnik köken ve inanca sahip insanlar bugün ortak kültürel değerler ile bir arada barış ve huzur içerisinde yaşamlarını sürdürmektedirler.
Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferinden sonra Osmanlı hâkimiyetine giren Hatay (İskenderun Sancağı) Mondros Mütarekesi sonrasında önce İngilizler sonra Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Daha sonra Fransız Hükümeti ile 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Anlaşması sonucunda Türkiye sınırları dışında kalmıştır. Bölge, Suriye ile birlikte Fransız manda yönetimi altına girmiştir. Atatürk’ün liderliğinde yürütülen askeri ve siyasi mücadele sonunda bağımsızlığına kavuşan Türkiye, II. Dünya Savaşı öncesi uluslararası konjonktürü ustaca değerlendirerek bu milli meseleyi tekrar gündeme getirmiştir. Hatay’a yönelik politika bizzat Atatürk tarafından belirlenmiştir. Önce Hatay’a bağımsızlık verilip Suriye’den ayrılması; daha sonra Anavatana katılması şeklinde gelişen iki aşamalı bir strateji izlenmiştir. Bu çerçevede önce Hatay Millet Meclisi seçimleri yapılmış ve 2 Eylül 1938’de Hatay Cumhuriyeti’nin kurulmuştur. Daha sonra Hatay Millet Meclisi, 29 Haziran 1939 günü yaptığı toplantıda oy birliği ile Anavatan’a katılma kararını almış ve 23 Temmuz 1939 günü Hatay Türkiye’ye katılmıştır.” -Mehmet ÖZGÜN-