Bin megavatlık YEKA ihalesi
Türkiye’nin rüzgar haritası içinde yer alan Çanakkale, Edirne gibi illerle yarışan Hatay, bu alandaki yatırımlarına güneş enerjisi santrallerini eklemeye hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete’nin ilgili sayısında yayımlandı.
Samandağ’dan Yayladağı’na, Belen’den Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan santrallere kadar uzanan geniş hatta çok sayıda Rüzgar Enerjisi Santrallerine ev sahipliği yapan Hatay coğrafyası, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) başlığında yeni bir enerji yatırımına yer açmaya hazırlanıyor.
-3 İL-
Konuya ilişkin olarak yapılan Bakanlık bilgilendirmesine göre; Hatay, Şanlıurfa ve Niğde’de güneş enerjisi santrallerinin kurulması amacıyla toplam bin megavat bağlantı kapasitesinin ve ilgili Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) içinde belirlenen sahaların kullanım hakkının 30 yıl süreyle tahsis edilmesine yönelik olarak üç ihale yapılacağı bildirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete’nin ilgili sayısında yayımlandı ve söz konusu yatırıma ilişkin detaylar paylaşıldı.
-200 MEGAVAT-
Buna göre, güneş enerjisi santrallerinin kurulması amacıyla Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde 500 megavat, Hatay’ın Erzin ilçesinde 200 megavat ve Niğde’nin Bor ilçesinde 300 megavat gücünde olacak şekilde bağlantı kapasitelerinin ve ilgili YEKA içinde belirlenen sahaların kullanım hakkının 30 yıl süreyle tahsis edilmesine yönelik 3 ayrı ihale gerçekleştirilecek. Söz konusu ihalelere ancak tüzel kişi veya birden fazla tüzel kişi tarafından kurulan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar katılabilecek.
-BAŞVURULAR-
Başvurular, 31 Ocak 2019 saat 12.00’ye kadar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’ne elden teslim edilecek. Başvurular, aynı tarih ve adreste saat 14.00’ten itibaren detaylı incelenecek. İhalelerin yeri, tarihi ve saati ise İdare tarafından yarışmacılara daha sonra bildirilecek.
İhalelerin başlangıç tavan fiyatı kilovatsaat başına 6,5 dolar/cent, elektrik enerjisi alım süresi ise YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren 15 yıl olacak.
Başvuru aşamasında kesin, 1 yıl süreli, tamamen ve kısmen nakde çevrilebilir, limit dışı ve Şanlıurfa -Viranşehir için 3 milyon dolar, Hatay – Erzin için 1 milyon 500 bin dolar, Niğde – Bor için 2 milyon dolar tutarında teminat mektubu sunulacak. Birden fazla ihaleye başvurulması halinde, her bir yarışma için ilgili tutarda düzenlenmiş teminat mektupları ayrı ayrı alınacak.
-8 MİLYON DOLAR-
İhalenin kazanılması halinde, sözleşmenin imzalanacağı tarihten en geç bir gün öncesine kadar şartnamede verilen teminat mektubu formatında başkaca bir değişiklik yapılmadan sadece ilgili bölümler doldurulmak suretiyle, kesin, 10 yıl süreli, tamamen ve kısmen nakde çevrilebilir, limit dışı ve Şanlıurfa – Viranşehir için 15 milyon dolar, Hatay – Erzin için 8 milyon dolar ve Niğde – Bor için 12 milyon dolar tutarında teminat mektubu sunulacak. Bu durumda başvuru aşamasında sunulmuş olan teminat mektubu iade edilecek.
-MEVCUT TABLO-
Türkiye’de bulunan 1644 Güneş Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücü 1.362,60 MW’dır. 2016 yılında Güneş Enerji Santralleri ile 1.020.000.000 kilovatsaat elektrik üretimi yapılmıştır. Güneş Enerji Santralleri temelde iki farklı yapı ile çalışır. Bunlar fotovoltaik sistem ve termal sistemdir. Fotovoltaik sistemde, güneşten gelen radrasyon, paneller vasıtası ile enerjiye çevrilmekte, elde edilen enerji inverter cihazı ile kullanıma uygun hale getirilerek kullanılmaktadır. Termal sistemlerde özel aynalar vasıtası ile güneş ışınları belli bir noktaya iletilmekte, bu noktada bulunan yağ, su vb. sıvı ısıtılmakta, ısıtılan bu sıvı ile termik sistemlerde olduğu gibi buhar basıncı vasıtası ile mekanik enerji kinetik enerjiye çevrilmektedir. Çok yaygın olmasa da bu iki sistem haricinde değişik yöntemlerle de güneş enerjisi elektrik enerjisine çevrilebilmektedir. -Tamer Yazar-AA-