Hatay; Suriyeliler sorununa duyarsız

Hatay’da yaşanan ve büyük bir yıkıma neden olan 6 Şubat depreminden sonra Hatay’da Suriyeliler sorunu askıya alınmış durumda. Özellikle deprem öncesi Suriyeli sığınmacılarla ilgili birçok yorum, araştırma, rapor hazırlayan Hatay’daki meslek odaları, sivil toplum örgütleri deprem sonrası konuyu gündemde tutmak konusunda istekli değil. Ancak; yine deprem yaşamış olan Gaziantep ilinde sivil toplum örgütleri bu alanda […]

Hatay’da yaşanan ve büyük bir yıkıma neden olan 6 Şubat depreminden sonra Hatay’da Suriyeliler sorunu askıya alınmış durumda. Özellikle deprem öncesi Suriyeli sığınmacılarla ilgili birçok yorum, araştırma, rapor hazırlayan Hatay’daki meslek odaları, sivil toplum örgütleri deprem sonrası konuyu gündemde tutmak konusunda istekli değil. Ancak; yine deprem yaşamış olan Gaziantep ilinde sivil toplum örgütleri bu alanda önemli adımlar atıyor.

Daha önce Suriyeliler konusunda kapsamlı bir rapor ve bildiri yayınlayan Gaziantep’te faaliyet gösteren 41 Sivil Toplum Kuruluşu (STK), Suriyeliler ile ilgili ikinci bildirisini yayınladı. Kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini beklediklerini dile getiren STK Temsilcileri, konunun takipçisi olacaklarını dile getirdiler. 41 STK tarafından yayımlanan ikinci bildiride şu görüşler dile getirildi: “Gaziantep’te faaliyet gösteren aralarında Akademik Meslek Odalarımızın da bulunduğu 41 Sivil Toplum Kuruluşu olarak; geçtiğimiz Haziran ayının başında, Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler konusunu detaylı olarak değerlendirdiğimiz, “Şehrimizde Değişen Nüfus Yapısı Ve Etkileri” Başlıklı bir basın bildirisi yayınlamıştık.

Basın bildirimiz yayınlandıktan sonra Gaziantep Valiliği tarafından Göç İdaresi yetkililerinin de katıldığı bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda sığınmacı sorunu ve sonuçları tüm detayları ile konuşuldu. Ardından İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya Gaziantep’e gelerek Belediye Başkanları, bazı Oda ve Borsa Başkanları, resmi kurum yetkilileri ve STK’larla bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda basın bildirimizde belirtilen tüm konular toplantıya katılan başkanlarımız tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya’nın ziyareti sonrasında Gaziantep’te Suriyeli sığınmacıların işletmelerine yönelik vergi kontrolleri yapılmaya başlanmıştır. Kontroller başladıktan sonra Suriyeli Sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde işyerlerinin açılmadığı, Suriyeli Sığınmacıların bir hafta boyunca sokağa çıkmadığı gözlemlenmiştir. Bu süre zarfında şehrimizin trafiği dâhil birçok bölgesinde nüfus açısından oldukça bir rahatlamanın gerçekleştiğini ve böylelikle Suriyeli Sığınmacıların sayısının ne kadar çok olduğunu tespit edilmiştir.
Kontroller sırasında, vergi müfettişleri tarafından Suriyeli esnafların iş yerlerine yönelik denetimler yapılarak muhasebe kayıtları üzerinde incelemeler gerçekleştirilmiştir. Suriyelilerin yoğunlukta olduğu İnönü Caddesi ve Ünaldı mahallelerinde ayrıntılı kimlik denetimleri yapılmıştır. Mobil Göç Arabaları, sokak sokak gezerek yasa dışı olarak kentte bulunan Suriyelileri tespit etmiş ve gözaltına almıştır. Tespit edilen söz konusu mültecilerin, hudut dışı süreçleri için hazırlıklara başlanmıştır.
Akademik Meslek Odalarımızın da arasında bulunduğu 41 Sivil Toplum Kuruluşu olarak, yapmış olduğumuz basın bildirimizin karşılık bulduğunu görüyor ve bildirimizde yer alan çözüm önerilerinin de zamanla hayata geçirilmesini bekliyoruz.


Bu uygulamaların barıştan yana kalıcı ve güvenli bir çözüme hizmet edecek şekilde devam etmesinin, kentimizin geleceği açısından son derece hayati olduğunu hatırlatır, konunun tarafımızca hassasiyetle takip edileceğinin bilinmesini isteriz.”

Bu konuyu sürekli gündemde tutan Gaziantep örneği dururken Hatay’ın artık bu konuyla ilgilenmemesi eleştiriliyor. Bu durum akla daha önce bu konuda ciddi açıklamaları ve eleştirileri olan önceki dönem HBB başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın çabalarını getiriyor. Kimi yorumlara göre Doç. Dr. Lütfü Savaş, artık başkan olmadığı için konu ile artık kimse ilgilenmiyor. – Sinan Seydityinoğlu-

Exit mobile version