Hatay Tabip Odası

HTO; ASM’lerdeki AŞI planlamasının sürdürülemez olduğu görüşünde: Bakan Koca’yı, 1 günlüğüne ASM’de Mesai yapmaya davet ediyoruz… Sağlık Bakanlığı’nın, 15 Şubat Pazartesi günü Aile Sağlık Merkezlerinde uygulamaya geçirdiği “her 10 dakikada ve her 5 dakikada aşı yapılması” şeklindeki uygulamasına Aile Hekimleri tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı, dün sabahtan itibaren gelen tepkiler üzerine bu uygulamasını yumuşatırken, Hatay Tabip […]

HTO; ASM’lerdeki AŞI planlamasının sürdürülemez olduğu görüşünde:
Bakan Koca’yı, 1 günlüğüne ASM’de Mesai yapmaya davet ediyoruz…

Sağlık Bakanlığı’nın, 15 Şubat Pazartesi günü Aile Sağlık Merkezlerinde uygulamaya geçirdiği “her 10 dakikada ve her 5 dakikada aşı yapılması” şeklindeki uygulamasına Aile Hekimleri tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı, dün sabahtan itibaren gelen tepkiler üzerine bu uygulamasını yumuşatırken, Hatay Tabip Odası (HTO) Yönetimi, planlamanın pratikte uygulanamaz olduğunu savundu.
Hatay Tabip Odası Yönetimi adına Başkan Dr. Sadık Nazik, ASM’lere verilen sürdürülemez iş yoğunluğu karşısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı bir günlüğüne ASM’de görev yapmaya, böylelikle iş yoğunluğunu görmeye davet etti.
Hatay Tabip Odası’nın açıklaması şöyle:
“Tüm dünyayı etkilemeye devam eden kovid-19 salgını, ülkemizde birinci yılını tamamlamak üzeredir. Salgın ile ilgili, gerek TTB ve gerekse Hatay Tabip Odası olarak çeşitli uyarılarda bulunduk. Vaka sayısı, vefat eden insan sayısı ve 15-21 günlük kapanma ile ilgili bütün kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuz, salgın ilerledikçe daha iyi fark edildi.
Şimdi de aşılama ile ilgili Bakanlığın yanlış uygulamalarıyla sorunlar yaşanmakta, Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) bir kaos yaşanmaktadır. AŞILA sistemi, 182 Randevu sistemi ve MHRS sistemi çökmüştür. Sıra, sağlık kurumlarını tamamen çökertmeye mi gelmiştir?
Sağlık Bakanlığı, hafta sonu, Aile Sağlığı Merkezlerine beş dakikada bir aşı uygulanması için randevu açtı. Hangi bilimsel ölçütlerle bu karar alındı bilmiyoruz, ama sonuç olarak, hasta ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirilmek istenmektedir.
ASM’lerdeki fiziksel alt yapı, personel eksikliği, aşı uygulama yerlerinde aşı sonrası takip için bekleme alanları göz ardı edilerek, hastalığın bulaşma riski arttırılmaktadır. Her bir aşılama sonrası 15-20 dakika olacak şekilde randevu verilmelidir.
Birinci basamağın asli ve ilk sıradaki görevi, koruyucu sağlık hizmetleridir. Bizler de bu görevlerimizi layıkıyla yapmak istiyoruz. Aile Sağlığı Merkezleri’nin aşılamaya başladığının söylendiği ilk günden itibaren aşı sıkıntısı çekmekteyiz. Sağlık Müdürlüklerinin görevi, aşıyı getirmek, ASM’lerin görevi ise aşıyı yapmaktır. Aşıların düzenli olarak ASM’lere getirilmesi gerekmektedir. Fakat onlarca randevumuz olmasına rağmen, bizlere aşı olmadığı söylenmektedir. Basın yoluyla ASM’lerden ‘randevu alın’ denilmekte iken, bizlerde tek doz bile aşı bulunmamaktadır. Haftaya öğretmenlerin aşılanmasının başlayacağı duyurulurken, böyle bir plansızlık, aşılamayı daha çok sekteye uğratmaktadır.
ASM’lerde poliklinik, bebek, çocuk ve gebe aşıları, gebe izlemleri ve diğer çalışmalar devam etmektedir. Hastaların randevu alıp aşılarını yaptıramadan dönmeleri, hem aşırı kalabalığa hem de vatandaşların mağduriyetine neden olmaktadır. Bu şekilde aşı olmaya gelenlerin, aşıya ulaşmadan, virüs bulaşma riskinin artacağının farkında mısınız?
Sağlık Bakanlığı’nı, gerçekleri görerek; akla, mantığa ve bilime dayalı programları sahaya danışarak yapmaya çağırıyoruz. Sağlık Bakanı’nı, sorunları görmesi için, bir günlüğüne yaşadığımız koşullarda, Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışmaya davet ediyoruz.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version