Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay Tabip Odası, kovid riski konusunda uyardı:

İlimizdeki vakalar ciddi şekilde

İlimizdeki vakalar ciddi şekilde arttı

HTO’ya göre, salgın politikası bütünüyle iflas etti!

Hatay Tabip Odası (HTO), ilimizdeki koronavirüs vakalarının ciddi şekilde artmakta olduğunun altını çizerek uyardı. Tabip Odası’nın, vahim durum karşısındaki önerisi şu:
“Tüm ülkede iller arası giriş-çıkış kısıtlaması,14 güne kadar toplumsal hareketliliğin azaltılması/sokağa çıkma kısıtlaması, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması olmak üzere, virüsün yayılmasını azaltacak/durduracak önlemlerin hızla hayata geçirilmesi.”
Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik, meslektaşlarından topladıkları bilgiler ve sahadaki gözlemleri ışığında, ilimizde vaka sayılarının ciddi bir oranda arttığının görüldüğünü kaydederek şunları kaydetti:
“Hastanelerdeki yoğun bakımlar neredeyse dolmuş. Her gün yeni bir servis kovid-19 hastaları için ayrılır duruma gelmiştir. Sadece kovid-19 hastaları değil, diğer hastalar da servis, yatak, yoğun bakım sıkıntısı yüzünden sağlık hizmeti almakta zorluklar yaşamaktadır. Acillerde ve ilçe sağlık müdürlüklerinde, test için hastalar saatlerce beklemek zorunda kalmaktadır. Filyasyon ekipleri vakalara yetişememekte, teşhis edilen hastalar, bir veya iki gün ilaç beklemek zorunda bırakılmaktadır. Temaslı hastalar belirti gösterdiğinde, 112 ambulansları yetersiz kalmakta, özel aracı olmayan kişiler ise toplu ulaşım araçlarıyla hastanelere gitmek zorunda kalmaktadır.”
-Salgın politikası iflas etti-
Hatay Tabip Odası açıklamasında, gelinen noktada salgın politikasının bütünüyle iflas ettiği savunulurken, “Bakanlığın, ‘sadece maske-mesafe-hijyen ile salgını önleyebilirim’ zihniyeti başarısız olmuştur. İşyerleri, fabrikalar tam kapasite çalışmaya devam ederken, insanlar işe gitmek için servis ve toplu ulaşım araçlarında neredeyse üst üste giderken, yemekhanelerde ve işyerlerinde işçiler yakın mesafede bulunmak zorundayken, bu salgın kontrol edilemez” denildi
Hatay Tabip Odası’nın, koronavirüs mücadelesinin; salgının bilimsel yöntemlerle, şeffaf olarak, çeşitli kurumların birlikte çalışması ile yönetilmediğini savunduğu açıklamasında şöyle denildi:
“Salgın ile ilgili verileri, maalesef Sağlık Bakanlığı Pandemi Kurulu üyeleri bile bilmemektedir. Halktan saklanan verilerle, halkın pandemiyi önemsemesi beklenemez. Ama halkımız şunu bilmelidir ki, vakalar belirtilenin çok üzerindedir. Vatandaşlar, maske ve mesafe kuralına uymalı, kalabalık ortamlardan kaçınmalıdır. Zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkılmamalı, dışarı çıkıldığında da maskeler burun kısmını kapatacak şekilde takılmalıdır.”
-5 ACİL ÖNERİ-
Hatay Tabip Odası’nın, koronavirüsle mücadele ile ilgili acil önerileri 5 ana başlıkta toplanıyor. HTO’nun önerileri şöyle:
1.Tüm ülkede iller arası giriş-çıkış kısıtlaması, 14 güne kadar toplumsal hareketliliğin azaltılması/sokağa çıkma kısıtlaması, temel/zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması olmak üzere virüsün yayılmasını azaltacak/durduracak önlemler hızla hayata geçirilmelidir.
2.Salgının kontrol altına alınamamasının sorumluluğunu vatandaşlara yıkıp, sadece “Maske-Mesafe-Hijyen” tekerlemesiyle pandemiyle başa çıkılamaz. Yapılması gereken, Dünya Sağlık Örgütü’nün başından beri önerdiği gibi, çok sayıda test yaparak, hastalık tanısı konanlara katı bir izolasyon uygulamak, evde izolasyon koşullarının sağlanamadığı durumlarda ise yerel yönetimlerle de işbirliği yaparak barınma olanakları sağlamaktır.
3.Kovid-19 dışı hastaların aylardır ertelemek zorunda kaldıkları sağlık hizmeti ihtiyacı daha fazla bekletilemez. Bölge ve nüfus özellikleri dikkate alınarak, “pandemi dışı hastaneler” belirlenmeli ve ilan edilmelidir.
4.Salgın mücadelesi, ancak yüksek motivasyonlu ve yeterli sayıda sağlık çalışanlarıyla kazanılabilir. Kovid-19 pandemisinin oluşturduğu istihdam ihtiyacı göz önüne alınarak, hiçbir delile dayanmadan, KHK ile ihraç edilmiş ve ataması yapılmayan hekimler/sağlık çalışanları acilen göreve başlatılmalı, aylardır pandemi mücadelesi nedeniyle yorgun düşmüş sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük hakları hızla düzeltilmelidir.
5.Türkiye’de salgının sekiz aydır kontrol altına alınamamasının sorumlusu, kuşkusuz on binlerce yurttaşımızın hayatına mal olan pandemi sürecinden başarı hikayesi çıkarmaya çalışanlardır. Bugüne kadar izlenen eksik, yanlış, tutarsız uygulamalara derhal son verilmeli, acilen aklın ve bilimin ışığında açık, şeffaf, güvenilir, toplumun bütün kesimlerinin katılımına açık yeni bir salgın politikası oluşturulmalıdır. -Cemil Yıldız-