İhracatta İse Öncü
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetimi’ne giren Hataylı İşadamı A. Uğur Ateş, “Tüm yönetim kurulu başkanlarıyla işbirliği içerisinde, ihracat potansiyelimizi artırarak ülke ihracatına katkı sağlamaya hazırız” dedi.
25. Genel Kurulu’nu geçtiğimiz günlerde İstanbul Haliç Kültür Merkezi’nde gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) yeni başkan, 398 delegenin 149’unun oyunu alan İsmail Gülle olurken, yönetime giren isimlerden biri, AKİB Koordinatör Başkanı, aynı zamanda Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı da olan İskenderunlu İşadamı A.Uğur Ateş oldu. Ateş, dört seneliğine TİM Denetim Kurulu üyeliğine seçildi.
-TAM DESTEK-
TİM Denetim Kurulu üyeliğine seçilen Ateş, TİM Başkanı seçilen İsmail Gülle’ye yeni görevinde başarı dileklerini ileterek, Gülle’nin çok büyük başarılara imza atacağına dair inancını dile getirdi. Ateş, Gülle ve ekibinin yaptığı çalışmalarla, yaklaşık 70 bin ihracatçının çatı örgütü konumundaki
İhracatçıları en iyi şekilde temsil etmek ve ihracatçıların yaşadığı her türlü sorunu eş zamanlı olarak aktarıp acil çözümler üretebilmek adına geçen dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de TİM Yönetim Kurulu ile birlikte çalışarak ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekleyen Ateş, “Başkanımız Sayın Gülle önderliğinde her sektörden arkadaşlarımızla bu yolda ilerlemeye, tüm yönetim kurulu başkanlarıyla işbirliği içerisinde ihracat potansiyelimizi artırarak, ülke ihracatına katkı sağlamaya hazırız” diye konuştu.
-RAKAMLAR İYİ-
TİM Yönetimi’ne giren Hatay noktasında kamuoyuna yansıyan bir diğer olumlu haber yine AKİB noktasında, ihracat başlığında geldi. Hataylı üretici ve ihracatçıların ciddi katkı sunduğu 2018 yılının ilk yarısı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı-Samandağlı İşadamı Nejdat Sin, bu artışa en çok katkıyı sağlayan alt ürün grubunun, ihracatı 412,7 milyon dolara ulaşan taze meyve olduğunu ve özellikle Haziran ayında yapılan 168 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık %85’inin yaş meyve olduğunu belirtti.
Sezon sonuna gelinen narenciye ihracatının yılın ilk yarısında 407,6 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Sin, Türkiye için stratejik bir öneme sahip olan narenciye ihracatının yaklaşık %78’inin AKİB kanalı ile gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
İHRACATÇIYA MESAJ-
Yılın ilk yarısında yaş meyve ve sebze sektör ihracatında yaşanan bu önemli artışta emeği geçen bütün ihracatçılara teşekkürlerini bildiren Sin, yılın ilk altı ayında en çok ihraç edilen ürünlerin domates, limon, kiraz, vişne, mandarin ve portakal olduğunun bilgisini verdi.
Son yıllarda üreticilerin bilinçlendirilmesi kapsamında yapmış oldukları çalış-maların netice-sinde ürün kalite-sini arttı-rarak dünyanın 134 ülkesine ihracat yapıldı-ğına dikkat çeken Sin, Ocak-Hazi-ran döneminde en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya
Yılın ilk yarısında Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 23 arttığını, AKİB’in yaş meyve sebze ihracat artış hızının ise yüzde 28 olduğu bilgisini veren Sin, “İhracatımızdaki artış eğilimini yükselerek devam ettirmek ve ihracat pazar yelpazesini genişletmek amacıyla sektörün önünü açacak etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz. İhracatçıların sorunlarına çözüm bulabilmek amaçlı olarak her daim yanlarında olacağız” diye konuştu. -Tamer Yazar-