Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay, Türkiye’nin Hava Kirliliği Sıralamasında Üst Sıralarda

Türkiye’nin hava kalitesi raporu

Türkiye’nin hava kalitesi raporu yayınlandı ve bu rapora göre Hatay, en kirli ve sağlıksız iller arasında yer alıyor. Iğdır, Osmaniye, Sakarya, Gaziantep, Bursa, Konya, Düzce, Hatay ve Kahramanmaraş’a acil kahverengi uyarı yapıldı.
IQAir tarafından yapılan ve metreküp başına düşen ince partikül madde (PM 2.5) yoğunluğunu ölçen rapora göre, Türkiye’nin 2023 boyunca PM 2.5 ortalaması 20,3 ile Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kılavuz değerinin yaklaşık 4 katıydı. Türkiye’de hava kirliliğinin en yoğun olduğu kent yine Iğdır olarak belirlendi, PM2.5 ortalaması 47,2 olarak ölçüldü.
Hatay’da ölçülen değerlerde PM 2.5 kirliliği ise Ekim ayında 25.6 olarak ölçülmüş ve ilimizi için Acil Kahverengi uyarıda bulunuldu. Aynı raporda Iğdır’da Aralık ayında PM 2.5 kirliliği ise 113.6ile dünyanın en kirli havasını soluyan kentlerin ortalamasına yaklaştı. Rapora göre, Türkiye’nin Avrupa bölgesinde incelenmesinin sonucunda Iğdır, Avrupa’nın havası en kirli kenti oldu.


Hava kirliliği, solunum yolu hastalıkları ve akciğer kanseri gibi sağlık sorunlarına neden olan PM2.5 parçacıklarıyla ilişkilendiriliyor. Dünya çapında her dokuz ölümden birine hava kirliliğinin neden olduğu tahmin edilirken, bu durum WHO tarafından insan sağlığına yönelik en büyük çevresel tehdit olarak tanımlanıyor.
PM 2.5 hava kirliliği astım, kanser, felç, akciğer hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açarken, çocuklarda bilişsel gelişimi bozabiliyor ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olabiliyor. – İlyas Yiğit-