Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay Valisi Rahmi Doğan…

Sürecin Takipçisi Olacak İçişleri Bakanlığı, Hatay’daki belediyelerin “Kadın Konukevi” açmalarına

Sürecin Takipçisi Olacak

İçişleri Bakanlığı, Hatay’daki belediyelerin “Kadın Konukevi” açmalarına yönelik çalışmaların takipçisi olma talimatını Valiliğe iletirken, bu alandaki faaliyetlere ilişkin ilerleme raporları da yine Bakanlığa iletilecek. Belediye Kanunu’na göre, nüfusu 100 bini geçen belediyeler, sığınma evi açmak zorunda.

Kadına yönelik şiddet ve bununla mücadele kapsamında sık sık gündeme taşınan “Kadın Konukevleri”, bu defa Bakanlık çalışmasıyla devrede. Bu konuda yaşanan son gelişmeye göre, İçişleri Bakanlığı, nüfusu 100 binin üzerinde olan 215 belediyeye “Kadın Konukevi” yapılmasına ilişkin bir yazı gönderdi.

-VALİLİĞE YAZI!-

Bakanlık tarafından 2 Nisan’da Hatay Valiliği’ne de gönderilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı” genelgesinde, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü maddesinde yer alan “Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100 bin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için “Konukevleri” açmak zorundadır” hükmü gereğince çalışma yürütülmesi istenildi.

Bu çerçevede, ülke genelinde nüfusu 100 binin üzerindeki 215 belediyenin, “Kadın Konukevi” yapma zorunluluğu bulunuyor.

-YIL SONUNA KADAR!-

Bakanlığın, genelge doğrultusunda 215 belediyeye gönderdiği yazıda, “Kadın Konukevi” açma zorunluluğu bulunup, henüz bu konuda çalışması olmadığı tespit edilen belediyelerin, bu yılın sonuna kadar “Kadın Konukevlerini” hizmete açması gerekiyor.

-VALİLER DEVREDE-

Genelgede, kadına yönelik şiddetle mücadelede kadın konukevlerinin etkisi vurgulanarak, Valilere, belediyelerin “Kadın Konukevi” açmalarına yönelik çalışmalarının takipçisi olmaları, gerekli koordineyi sağlayarak, bu alandaki faaliyetlere ilişkin ilerleme raporlarını iki aylık periyotlar halinde Bakanlığa bildirmeleri talimatı verildi.

Buna göre, Hatay’daki sürecin işleyişini, Hatay Valiliği ve Vali Rahmi Doğan gerçekleştirecek, olası çalışmaların aşamalarını da Bakanlığa raporlayacak.

-BELEDİYE KANUNU!-

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü maddesinde, “Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır” hükmü yer alıyor. Belediye Kanunu içinde yer alan ‘sorumluluğu’ sık sık kent gündemine taşıyan Hatay’daki kadın aktivistler ve kadın dernekleri ise bugüne kadar istenen ve beklenen sonucu alamadı.

-MEMNUNUZ!-

Gelişmeye dair konuştuğumuz kadınlar ise hem memnun, hem de gecikmeli kararlar yüzünden şikayetçi olduklarını dile getirdiler.

J.Ç. >> Şiddet gören, korunmaya ihtiyacı olan, susan, konuşamayan o kadar çok kadın var ki… Bu yerler, adı üstünde, sığınma noktaları olacak, sahipsiz kadın için bir adres oluşturacak. Açıkçası, “hiç yoktan iyidir” diyorum!

Y.Ö. >> Kanunda ‘yapılmalı’ denen bir şey için bugüne kadar hiç bir şey yapılmamasına mı yanalım, yapılması gerekenin, bu defa Valilerin ve Bakanlığın zorlamasıyla yapılacak olmasına mı? Hangisi daha kötü? Bir şeyi isteyerek ve sorumluluk duyarak yapmak başka, zorunlu olduğun için yapmak çok başka! Utanç verici!

F.B. >>Kadına şiddet, kadın cinayetleri… Bir çoğumuzun çevresindeler, bazen kendi içimizde, ailemizde, akrabalarımızda ama… Susuyoruz! Susmamak gerekiyor! Kadın Konukevleri, belki de bu sinmişliğimize ilaç olur, çaresizliğimize adres olur.

P.C. >> “Koruma” veya “uzaklaştırma” kararlarına rağmen öldürülüyor, kadınlarımız. Korkuyoruz! O yüzden de bu hizmet çok önemli, ama çok gecikti, çok!

F.M. >> Mobil cihazlara yüklenen ve kadınların şiddet sırasında yardım talep etmek için başvurduğu Kadın Destek Uygulaması’na (KADES) o kadar çok başvuru gidiyor ki, şiddetin kalabalığını siz düşünün! Ve bizler, bu kalabalık için hala ‘konukevi açılsın mı açılmasın mı’ noktasındayız! ‘Açılsın’ diye de Valilikleri ve Bakanlığı devreye sokuyoruz! Sormak gerekiyor, buradaki sosyal demokrat belediyecilere! Bu zamana kadar neredeydiniz?

-KADINLARIN %68’İ-

“Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’na göre, kadınların yüzde 68’i, yaşadıkları en büyük sorunun şiddet olduğunu söylüyor”

Tamer Yazar