Hatay ve diğer illerde 2.Doz Aşı Zamanı

Hatay’da da süren aşılama, ‘normal yaşam’ için umutları arttırırken, yaşanan sıkıntı, bir esnafın dediği gibi birikmeye devam ediyor… “Partilerin kongreleri için spor salonlarında, otel salonlarında yüzlerce, binlerce insan bir arada! Onların bulaşı riski yok, ama bizlerin kafelerinde ya da lokantalarında o birkaç masadaki sosyal mesafeli yemek sunumlarında salgın tehlikesi var, öyle mi?” İlk aşamada; sağlık […]

Hatay’da da süren aşılama, ‘normal yaşam’ için umutları arttırırken, yaşanan sıkıntı, bir esnafın dediği gibi birikmeye devam ediyor… “Partilerin kongreleri için spor salonlarında, otel salonlarında yüzlerce, binlerce insan bir arada! Onların bulaşı riski yok, ama bizlerin kafelerinde ya da lokantalarında o birkaç masadaki sosyal mesafeli yemek sunumlarında salgın tehlikesi var, öyle mi?”

İlk aşamada; sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanların, ikinci aşamada toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışanlar, 50 yaş ve üzeri, en az 1 kronik hastalığı olanların, üçüncü aşamada ise 50 yaş altı, en az 1 kronik hastalığı olanlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanlarının, dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireylerin aşılanacağı Türkiye’de aşılamada sıra, 65-70 yaş üstü gruba geldi.
Hatay ve diğer kentlerde, bugüne kadar 2 milyon 800 bin kişinin ilk doz aşılaması tamamlandı. Aşılanan grupta ikinci doz uygulamasına ise başlandı.
-EN AZ %60-
“Aşıda bana ne zaman sıra gelecek?” ya da “Aşı olabilecek miyim?” sorularının sık sık sorulduğu Hatay kamuoyunu da cevaplayan isim, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Koca, nihai hedefin, nüfusun en az yüzde 60’ının aşılanması olduğunu hatırlatarak, ulaşılan yüzde 3,5’lik oranın aşı tedarikinde tüm dünyada zorlukların yaşandığı bir dönemde başarı olduğunu kaydetti.
Dünden itibaren, 70 yaş üzeri ve bugünden itibaren de 65 yaş üzeri vatandaşların aşı olmak için sisteme tanımlandığını belirten Koca, “Kritik kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürebilmesini sağlamak ve toplumsal mobilizasyonu teşvik etmek üzere, hafta sonundan itibaren, başta kabine olmak üzere, devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum. Vali, İl Emniyet Müdürü, Belediye Başkanlarımızın da aşılarını yaptırarak vatandaşlarımıza önderlik etmesini bekliyorum” dedi.
-100 MİLYON DOZ-
Aşı seçiminde, Türkiye’nin tercihini öncelikle inaktif aşıdan yana yaptığını hatırlatan Sağlık Bakanı, ”Bu tercihimiz birçok kesimden eleştiriler almıştı. Süreç, bir kere daha haklı olduğumuzu gösterdi. Başta AB olmak üzere birçok ülke, inaktif aşıya yönelmiş durumda. Ülkemiz, yaklaşık 15 milyon doz aşıyı elde etti. 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmaları tamamladık” diye konuştu.
-UĞUR ŞAHİN-
Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucusu ve CEO’su olduğu Almanya merkezli BioNTech firmasına da işaret eden Bakan Koca, bu ay, 500-800 bin doz arası BioNTech aşısı geleceğini, Mart sonunda 4,5-5 milyona tamamlanmış olacağını belirterek, “Bize, Mart Veya Nisan ayına kadar aşıyı verebilecek her firmadan alma çabası içinde olduğumuzu, vatandaşımız bilmiş olsun” dedi.
-TEDBİRLER!-
Antakya özelinde esnafın sık sık gündeme taşıdığı ‘kısıtlamalar’ için de konuşan Bakan Koca, beklenen ‘müjdeli’ mesajı vermedi. “Bilim Kurulumuzun tavsiyesi, kısıtlamaların hafifletilmesinde acele edilmeden, vaka seyrinin takip edilmesi yönünde!”
Bu konuda Antakya Gazetesine konuşan farklı sektör çalışanlarının dile getirdiği ise yaşanan ekonomik zorluklar ve kısıtlamaların ne zaman kalkacağı noktasında…
H.Ş. >> Partilerin kongreleri için spor salonlarında, otel salonlarında yüzlerce, binlerce insan bir arada! Onların bulaşı riski yok, ama bizlerin kafelerinde ya da lokantalarında o birkaç masadaki sosyal mesafeli yemek sunumlarında salgın tehlikesi var, öyle mi?
G.P. >> Daha ne kadar dayanırız, bilmiyorum. Sermayesi güçlü olanlar, cepten yiyor. Onları ayakta tutan sağlam bütçeleri yüzünden rahat nefes alıp veriyor. İşçisinin sigortası da sorun olmuyor, ödemek zorunda olduğu borçları da. Ama bizim gibi küçük esnaf için sorunlar birikmeye devam ediyor.
F.Ç. >> Eskiden de masalar dolmazdı, ama çarklar dönüyordu. Şimdi o da yok! Hafta sonları zaten yok! Hafta içi ise paket servis dışında çalışabilen yer arayın bakalım, bulabiliyor musunuz? Yardımlar, bükülen belimizi doğrultacak türden değil. Aslına bakarsanız, akmasa da damlıyor misali!
T.B. >> Çalıştığım yer kapandı. Paket servis yapabilecek bir yer değildi. Nisan ayına kadar kapalı kalacağı söyleniyor. Doğru mu bilmiyorum. O yüzden hayat daha da zorlaştı. Garsonluktan inşaat ameleliğine geçiş yaptım! Şu yaşam bize daha ne gösterecek, Allah bilir! Ama gösterdikleriyle de yeterince yordu.
G.Ö. >> Paket serviste çalışıyorum. Hafta içi, hafta sonu, 7 gün, aralıksız! Parası çok fazla değil, ama hiç olmamasından iyidir. İnsanlar, artık evlerinde yemeyi tercih ediyor. Hayat, bizler için olduğu kadar onlar için de zor. Her şey değişti! Mesela eskiden uzak yerlere servis vermezken, şimdi kimseyi geri çevirmiyoruz. Müşteri yokluğunda, her sipariş ‘geçim’ oldu bizlere.
-HATAY VERİSİ!-
Salgını sona erdirmesi beklenen aşılama sürerken, alınan bir kararla, artık veriler il ve ilçe bazında paylaşılacak. Buna göre, Pazartesi gününden itibaren, Hatay bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak. Bilim Kurulu’nun belirleyeceği esas doğrultusunda, gerektiğinde, il-ilçe bazında bir takım kararlar almak da mümkün olacak.  -Tamer Yazar-

Exit mobile version