“Devletin, sanayicinin işlerinde bu kadar ön plana çıkmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Biz işlerimizi özel sektör zihniyetiyle, elimizi taşın altına koyarak yönetiyoruz” diyerek son düzenleme için ‘olmaz’ diyenlerden biri de Antakya OSB… Düzenlemeye yönelik eleştirilerin merkezinde ise ‘bürokrasi’ ve ‘zaman kaybı’ var!
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) yönetimlerinin müteşebbis heyetle mülki idareye devrini öngören kanun tasarısı, Hatay ve diğer illerde tartışma yarattı. Devletin, özel sektörün olduğu bir alana bu denli girmemesi ve yönetime de müdahil olmaması gerektiğini söyleyen çoğunluk, durumun sıkıntılarını paylaştı.
-BÜROKRASİ SORUNU!-
Bu konuda açıklama yapan isimlerden biri de Antakya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Tahsin Kabaali oldu. DÜNYA Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, bugüne kadar gelinen yönetim biçimine dair bilgi veren Kabaali, yeni düzenleme ile beraber oluşabilecek bürokrasiye ve zaman kaybına işaret ederken, şunları dile getirdi:
“10 yıl öncesine kadar müteşebbis heyetle yönetilen Antakya OSB, son 10 yıldır Genel Kurul modeliyle yönetiliyor. Bu modelin en büyük avantajı, yönetimin hızla toplanabilmesi, yatırımcının talep ve sorunlarına hızlı çözümler üretebilecek kararları alması ve bunu uygulaması. Müteşebbis heyet ise süreçte, daha çok bürokrasi, daha çok zaman kaybına sebebiyet verir.”
-HIZIMIZI AZALTMAYIN!-
Yeni düzenleme kapsamında tüm Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) aynı kefeye konmaması gerektiğinin de altını özenle çizen, Antakya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Tahsin Kabaali, beklentilerini şöyle özetledi:
“Tüm OSB’leri aynı kefeye koyup, herkes için tekrar müteşebbis heyeti geri getirmeye kalkışmak, bu yöntemle çalışmaya ihtiyacı olmayan OSB’ler için geriye dönüş anlamı taşır. Özellikle DE yeni kurulan ya da genişleme sürecinde bulunan, yoğun bürokratik işlemlerde, mülki amirin, ticaret odalarının, belediyenin, yönetimde varlığına ihtiyaç duyan OSB’ler için bu model düşünülebilir. Ama artık gelişim sürecini tamamlamış, mevcut yapısında bürokrasiye ihtiyaç duymayan OSB’ler için düşünülmemeli. Bütün OSB’ler aynı kefeye konularak, hepsi için tek bir yöntem belirlenmemeli. Müteşebbis heyet, hızımızı azaltmamalı. Kuruluş sürecini tamamlamış, kendi işleyişini sağlayan OSB’lerde, bürokrasi, bu hızı azaltır.”
-AKSİ DÜŞÜNENLER!-
Ancak bu konuda aksi düşünenler de yok değil!
“Valilik; yönetmelikleri, kanunları ve yöntemleri, doğru bir şekilde aktarıyor ve bizleri doğru yönlendiriyor. Bu yönlendirmeler, işlerin mevzuata uygun yapılmasını sağlıyor. OSB’lerin yönetiminin, il mülki idare amiri başkanlığında oluşturulacak olan müteşebbis heyete devredilmesinde hiçbir sorun yok. Vali, zaten başkanımızdı. Bu durum aynı şekilde devam edecek, ama müteşebbis heyetinin yetkileri biraz daha artmış olacak. Bizim için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.”
-NE GETİRİYOR?-
4562 Sayılı OSB Kanunu’nun taslak metnine eklenen geçici 18’inci maddesine göre, genel kurul aşamasına geçmiş olan OSB’lerde, ilgili maddenin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 3 ay içinde genel kurul yapılarak, müteşebbis heyet oluşturulacak. Katılımcılar, kendi aralarından yapı kullanma izni almış olan en az 8 asıl 8 yedek en fazla 14 asıl, 14 yedek üye seçecek. Bu üyelerin de mülki amir hariç, görev süreleri 2 dönem ile sınırlandırılacak.
Müteşebbis heyetler, illerde Vali, ilçelerde Kaymakam başkanlığında teşekkül edecek. Küçük sanayi sitelerinden oluşan OSB’lerin müteşebbis heyetinde ise, illerde Vali, ilçelerde Kaymakam başkanlığında, OSB’nin bulunduğu ilçe belediyesinin belediye başkanı, bulunduğu ilin Kalkınma Ajansından bir, Sanayi Odasından ve Ticaret Odasından da ikişer temsilci yer alacak.
Bu maddenin hayata geçmesi halinde, müteşebbis heyetin sona erdiği OSB’lerde, yeniden müteşebbis heyetin teşekkül etmesine ilişkin düzenleme yapılmış olacak. Ayrıca OSB müteşebbis heyetinde, ildeki diğer OSB’lerin ve OSB’de yatırım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin yer almasına imkân tanınacak.
Buna göre, OSB organlarında yapılan düzenlemeyle, müteşebbis heyetin sonlanmasına ilişkin düzenlemeler mülga edilirken, genel kurulun, yalnızca müteşebbis heyete temsilci seçmek üzere 4 yılda bir toplanması düzenleniyor. Ayrıca OSB organlarında görev alanlara iki dönem sınırlaması getirilirken, Bakanlığın yetkilerinde yapılan düzenleme ile OSB organ üyelerinin görevden alınması kolaylaştırılıyor.
Tamer Yazar