Tarih boyunca kitaplar üzerinde nice güzel sözler söylenmiş, kitap okumanın önemi ile ilgili çok sayıda yazı yazılmıştır. Buna rağmen okuma özürlü bir toplumuz. Okumuyoruz ve çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için bir çaba sarf etmiyoruz.
Bu yazımda değerli okurlarıma bazı kitaplar önereceğim. Önereceğim kitaplar, Antakya kent kültürüyle ilgili. Gönül ister ki Bu kitaplar her Antakyalının kitaplığında yer alsın.
Bilindiği gibi, Antakya, sanatçısı bol bir kentimiz. Antakya müzesini gezerken dünyanın en çarpıcı mozaikleri ile karşılaşırsınız. Bu mozaikler, Antakyalıların evlerini süsleyen benzersiz yapıtlardır. Roma-Hellen dönemlerinden kalma yontular, lahitler sizi başka bir dünyaya sürükler.
Sanatçısı bol Antakya, pek çok şair, yazar yetiştirmiştir. Buralarda bir süre yaşamış olanlar bile Antakya’yı sevmiş, öve öve bitirememişlerdir. Örneğin, Rum şair Kavafis, romancı Refik Halit Karay
Antakya, Libanius, Davud Bin Ömer El Antaki, Cemil Meriç, Rıza Polat Akkoyunlu, Halit Çelenk, Ali Yüce, Sabahattin Yalkın, Süleyman Okay, Ayla Kutlu, Burhan Günel, Tülay Ferah, Kemal Sülker’i yetştirmiş bir kent. Antakya, Dafne-Apollon söylencesini yaratmıştır. Antakya masallar, türküler yaratmıştır. Sevgili Adil Okay’ın deyimiyle, “Bu topraklar üzerindeki sanatçılar taşı işlemişler, mozaikten harikalar yaratmışlardır. Bu topraklarda mozaik, hem taşa, hem insan ruhuna dantel gibi işlenmiştir. Mozaik kelimesi, Antakya’da içselleşmiştir.”
Doğal olarak Antakya’da yaşayan aydınlara, şair ve yazarlara, Antakya uygarlığını, kültür mirasını, Antakya’nın dokusunu korumak, geliştirmek görevi düşmektedir.
Hatay’ın Yazar ve Şairleri, Hatay edebiyatı ile ilgili araştırmalarıyla tanıdığımız Sayın Adil Çetin’in yapıtı. Hatay Büyükşehir Belediyesi Yayını. Ben burada Hem Sayın Adil çetin’i hem de Büyükşehir Belediyesi’ni içtenlikle kutluyorum. Yapıtı inceleyince gerek Hatay merkezden, gerekse ilçelerimizden çok sayıda yazın insanını tanıma olanağı buldum. Dilerim, bu şair ve yazarların yapıtları örneğin Belediyemizin oluşturduğu Hatay Kent Arşivi’nde yer alsın.
Sakın bir eleştiri olarak kabul edilmesin, eserde çok sayıda yerel ve ulusal yazarımız unutulmuş. Keşke onlar da olsaydı. Bu anımsatmayı yapmanın nedeni, yapıtın ikinci baskıyı yapması durumunda eksikliklerin giderilmesidir.
Unutulan onlarca isim arasından sadece birkaçını ekliyorum: Mehmet Aksoy (Yayladağı), Bekir Coşkun (Arif Coşkunun’un kardeşi, Öykücü), Şair Mehmet Mevlüt Bulanık (Altınözü), Halit Çelenk, Sezer Ateş Ayvaz, Prof. Dr. Gazi Özdemir, Fehim Yurdal, Süha Kıyak, Servet Çolak, İnci Aydın, Neslihan Kanuncu Seçkin, Nurhan Sağlar, İnci Gürbüzatik, Şeyh Nasrettin Eskiocak, Sefaettin Aksoy (Antakya), Fevzi Yavuz, Aysel Demirci, Hatice Yakut (Dörtyol)
Kitapların büyülü dünyasından uzak kalmamanız dileği ile.
İyi ki sanat var… (Devam edecek)
YORUMLAR