Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay, YHT hattına neden dahil edilmedi?

MHP’li Vekil Lütfi Kaşıkçı, 2 ay önce kamuoyu gündemine taşıdı,

MHP’li Vekil Lütfi Kaşıkçı, 2 ay önce kamuoyu gündemine taşıdı, bu kez CHP’li Vekil Suzan Şahin, Ulaştırma Bakanı’na sordu…

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’nın geçtiğimiz Ağustos-Eylül aylarında kamuoyu gündemine taşıdığı ve önemli destek gördüğü, ilimiz Hatay’ın, Adana ve Osmaniye’den geçecek olan yüksek hızlı tren hattına dahil edilmesi girişiminden henüz sonuç alınamamışken, bu kez CHP’li Vekil Suzan Şahin, Hatay’ın neden bu hatta dahil edilmediğini Ulaştırma Bakanı’na sordu.
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İç Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayacak olan Konya-Karaman-Mersin hızlı tren hattının ilk etabının Konya-Karaman bölümünde sona gelinmiş olduğunu söyleyerek, devamındaki Karaman-Ereğli-Ulukışla-Yenice hızlı demiryolu ile güney koridorunu oluşturan Mersin-Adana-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep-Şanlıurfa hızlı demiryolu projelerine, sanayi ve turizm şehri olan Hatay’ın neden dahil edilmediğini Meclis gündemine taşıdı.
Hatay’ın, sanayisi ve tarım faaliyetleri nedeniyle yoğun bir trafiğe sahip olması yanı sıra gastronomi şehri olmasından dolayı yoğun turist çektiğini ifade eden CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay’ın, söz konusu demiryolu ağına dahil edilmemesinin gerekçesini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na sordu.
Suzan Şahin, önergesinde, “Hattın ilk etabının Konya-Karaman bölümünde sona gelinmiş, devamındaki Karaman-Ereğli-Ulukışla-Yenice hızlı demiryolu ile güney koridorunu oluşturan Mersin-Adana-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep-Şanlıurfa hızlı demiryolu projelerine entegre edilmesinin öngörüldüğü belirtilmiştir. Hatay ise nedense teğet geçilmiş” dedi.
CHP’li Şahin, 2021 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2021 bütçesi görüşülürken, söz alarak, Hatay’a son iki yılda hiçbir yatırımın yapılmadığını söyledi ve şunları kaydetti:
“700 bin Suriyeli mülteci ile 2 milyon 200 bin nüfusa sahip Hatay, 6.teşvik bölgesine dahi alınması gerekirken, 5.teşvik bölgesine ilçe bazında alınmıştır. İskenderun Limanı’ndan gelen nakliye İskenderun-Osmaniye otobanından taşınmakta, buradaki yoğun trafik kazalara sebebiyet vermekte, sanayi sektöründe ağır maliyet yükü oluşturmaktadır.
İskenderun’dan başlayarak, Erzin’in Gözene gişelerine kadar devam eden otoyolun ücretsiz olması gerekmekte olduğunu defalarca dile getirdik. Payas-İskenderun arası ücretsiz oldu. Ancak büyük bir sanayi bölgesi olan Erzin-Gözene-Payas arası rahatlatılmalı, bu yol da ücretsiz hale getirilmelidir.
Hatay’ı ikiye bölen ve uluslararası bir yol olan, şehir içi araç trafiğinin de eklenmesiyle yoğunluk yaşanan E-91 karayolu, yapıldığı günden bu yana bakımsızlık içinde, köy yolu gibi. E-91 karayolunun, 2021 yatırım planlarına alınarak gerekli çalışmaların yapılması, toplamda 4 organize sanayi bölgesine ev sahipliği yapan Erzin-Dörtyol-Payas-İskenderun ilçelerinde ağır tonajlı ve tehlikeli madde sevkiyatı yapan taşıtlara güvenli bir seyir rotası oluşturulması için planlama yapılması elzemdir.
Hatay’ın merkez ilçesi olan Antakya’ya kadar otoban yoktur. Otoban, İskenderun’a kadar gelmekte, merkez ilçe ve sınır hattındaki ilçelere gitmemektedir. Antakya-Reyhanlı ve Samandağ-İskenderun arasını kapsayacak otoban ihtiyacı da 2021 yatırım planlarına dahil edilmelidir.”
-Cemil Yıldız-