Milletvekili Şahin, ilimizdeki baraj sayısı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanlış bilgilendirildiğini savundu.
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, dün CHP il binasında düzenlediği basın toplantısında, ilimizdeki baraj sayısı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanlış bilgilendirildiğini savundu. Milletvekili Şahin, slayt gösterisiyle desteklediği konuşmasında, ilimizde 6 baraj ve üç gölet yapılmadığını vurguladı.
CHP Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Serkan Topal, İsmet Tokdemir ve CHP İl Başkanı Av. Halil İbrahim Özgün’ün de yer aldığı toplantıda, Milletvekili Şahin, Hatay Valiliği resmi web sayfasındaki yatırım takip sisteminde yer alan güncel resmi veriler ve DSİ’nin 2019 yılı Şubat ayında Valiliğe yaptığı faaliyet sunumlarına göre, Hatay’da biten ve yapımı devam eden baraj ve göletlerle ilgili mevcut durumu şöyle açıkladı:
“İskenderun Pirinçlik Göleti ve Sulaması: Proje başlangıç tarihi 14.06.2013 olup, öngörülen bitiş tarihi 30.10.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi ise %61’dir.
Samandağ Çökek Göleti ve Sulaması: Proje başlangıç tarihi 12.09.2013 olup, öngörülen proje bitiş tarihi 11.04.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %55’dir.
Altınözü Altınkaya Göleti ve Sulaması: Proje başlangıç tarihi 13.06.2013 olup, öngörülen proje bitiş tarihi 31.12.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %22’dir.
Hatay Merkez Ballıöz Göleti ve Sulaması: Proje başlangıç tarihi 08.08.2014 olup, öngörülen proje bitiş tarihi 19.11.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %21’dir.
Kırıkhan Kurtlusoğuksu Göleti ve Sulaması: Proje başlangıç tarihi 07.04.2014 olup, proje bitiş tarihi 09.07.2017’dir. Fiziki gerçekleşmesi %100’dür. Yani yapımı tamamlanmıştır. Bu göletlerin dışında, proje-yer tespiti aşaması devam eden, Hatay merkezde Mustafa Kemal Paşa ile Yayladağı Şakşak Göleti olmak üzere iki gölet daha bulunmaktadır.
Tahtaköprü Barajı Yükseltmesi (Osmaniye-Hatay): Proje başlangıç tarihi 22.03.2017’dir, öngörülen proje bitiş tarihi 30.12.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %42’dir.
Karaçay Barajı ve Sulama Projesi: Söz konusu barajın çalışmaları 3 etapta yapılmaktadır. Barajın ana gövde yapısı tamamlanmış olup, gövde ile dağ arasında su kaçağı bulunmaktadır. Bu nedenle su geri boşaltılmıştır. Karaçay Barajı ikmal işinde, baraj içerisinde su kaçağı olduğundan, önleme çalışmaları halen devam etmektedir. Ayrıca memba kısmındaki 2 adet köprü ve HES çıkışı regülatör yapısına başlanacaktır. Barajın içme suyu isale hattı ikmali işi %76 oranında tamamlanmıştır. İçme suyu arıtma tesisi ise su akışı ile faaliyete geçecektir. Tüm bunlara rağmen bitmemiş olan ve yapısal pek çok sorunları bulunan bu barajın açılış töreni 27.11.2017’de gerçekleştirilmiştir.
Reyhanlı Barajı: Söz konusu barajın çalışmaları 4 etapta yapılmaktadır. Reyhanlı Barajı ikmal inşaatı adı altında, 21.12.2017 tarihinde ihalesi yapılmıştır. 02.04.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır.
Yapıp bitirmiş gibi gösterdikleri, ancak hala bitmemiş olan Reyhanlı Barajı’nda, şu andaki ana şantiye ile Doğu Ayrancı Köyü’ne kadar olan yaklaşık 3.5 km uzunluğunda ve 150 metre genişliğindeki baraj seti çalışmalarında yapılan eksik ve hatalı malzeme kullanımı neticesinde, setin su geçirmezlik özelliği sağlanamamıştır. Setin su geçirmez özelliğe ulaşması için, 80 metre daha genişletilmesi düşünülerek ihaleye çıkarılmasına karar verilmiştir. Bu durumdan dolayı zarar edildiği ve baraj için çok para harcandığı iddiaları var! İnşaat bitim tarihinin nasıl uzatıldığı da muamma!”
REYHANLI BARAJINDA BİR GRAM SU YOK
AK Parti hükümetleri döneminde 3 baraj, 2 gölet ve 1 baraj yükseltme çalışması göründüğünü söyleyen Milletvekili Şahin, bunlardan Samandağ Çökek, Kırıkhan Kurtlusoğuksu ve İskenderun Pirinçlik’in Küçük Sulama Projeleri kapsamında inşa edildiğini bildirdi.
Yıllardır bitirilemeyen, yapımına bundan tam 5 sene önce başlanan Reyhanlı Barajı’nın 2015’te tamamlanacağı sözü verildiğini, ama şuan sadece bir toprak yığını olduğunu, içinde bir gram su olmadığını söyleyen Milletvekili Şahin, “Köylüler, içecekleri suyu 200 metre kazıp çıkartıyor. Yıllardır bitiremedikleri Reyhanlı Barajı’nı da bitirmiş gibi milletimize pazarlıyorlar. Sonra gelmiş, Hataylılardan olmayan hizmetin bedeli olarak oy istiyorlar.
Aynı şekilde, Hatay Havalimanı! Her yağışta sel altında kalan, hava trafiğinin felç olduğu, sel suları altında kalan ve geçen Ocak ayından itibaren yaklaşık 1,5 ay su altında kalıp, adeta 4 tarafı sularla çevrili bir ada görüntüsünde olan Hatay Havalimanı… Haftalarca, havaalanı bina çevresinin su altında kaldığı, havaalanının arasındaki tarlalardan yol açılarak ‘yolcuların araçlarla direk uçaklara taşındığı’, utanılmasa ‘sandallarla uçaklara yolcu taşınacak’ olan Hatay Havalimanı. Alın size AK Parti hükümeti döneminden bir baraj daha!
Havaalanı çevresinde dekar dekar alan sular altında kaldı. Cumhuriyet Halk Partisi Vekilleri olarak, Meclis’te ‘Hatay afet bölgesi ilan edilsin’ diye önerge verdik, Bakan’ı göreve davet ettik. Umursamadıkları gibi, bir de su altında kalan tarım alanlarını baraj ilan ediyorlar, gözümüzün içine baka baka. Ancak Hataylı doğruyu da yanlışı da bilir. Biz biliyoruz kaç tane barajımız, kaç tane göletimiz, kaç tane sel vurmuş tarlamız, kaç tane söz verilip yapılmayan barajımız, hastanemiz yolumuz var. Hepsini biliriz” dedi.
-Mehmet ÖZGÜN-