Hatay’a dev su yatırımları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telekonferansla, Bakan Pakdemirli’nin Reyhanlı’dan katılımıyla toplu açılış töreni gerçekleştirildi. 1,3 Milyar Lira maliyetli projeler, Hatay Reyhanlı Barajı ile DSİ Hatay yatırımları; 900 milyon m3 suyu depolayacak, Hatay’ın sulanabilir arazisinin yarısına su temin edecek, 500 bin vatandaşın içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tele konferansla, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Reyhanlı’dan […]

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telekonferansla, Bakan Pakdemirli’nin Reyhanlı’dan katılımıyla toplu açılış töreni gerçekleştirildi.

1,3 Milyar Lira maliyetli projeler, Hatay Reyhanlı Barajı ile DSİ Hatay yatırımları; 900 milyon m3 suyu depolayacak, Hatay’ın sulanabilir arazisinin yarısına su temin edecek, 500 bin vatandaşın içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tele konferansla, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Reyhanlı’dan katıldığı törende; Reyhanlı Barajı, Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı, Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi ve Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisi açılışı gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı bağlantı ile katıldığı törende; sulamasıyla, taşkın korumasıyla, içme suyu arıtmasıyla Hatay’ı her alanda suyun bereketine kavuşturduklarını söyledi, Hatay’ı da geliştirmeye, kalkındırmaya ve büyütmeye devam edeceklerini vurguladı. Hatay’a yaptıkları baraj, sulama ve içme suyu yatırımlarının bunlardan ibaret olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 18 yılda Hatay’a 3 milyar liraya yakın yatırımla; 7 baraj, 3 gölet, 13 sulama tesisi, 81 dere ıslahı, 5 içme suyu tesisi inşa ettiklerini, ayrıca halen 2 barajın, 2 göletin, 15 sulama tesisi, 5 dere ıslahı ve 1 içme suyu tesisi inşasının sürdüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay’a yapacakları altyapı yatırımları olduğunu da dile getirdi.
Reyhanlı Barajı’nın, Amik Ovası’nın taşkınlardan korunmasını ve sulanmasını sağlayacağını, toprakların bereketini artıracak önemli bir yatırım olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajın sulayacağı 585 bin dekar arazinin çiftçilere 451 milyon lirayı aşkın gelir artışı ve 52 binden fazla kişiye de ilave istihdam sağlayacağını belirtti ve şunları dile getirdi:
“Sulama alanının büyüklüğü, Hatay’daki toplam tarım arazilerinin yaklaşık dörtte birdir. Sulama projelerinin üç kısmından ikisinin ihalesi yapıldı. Ayrıca arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor. Göçmen kuşların güzergahında bulunan baraj bölgesinde, ülkemizin en önemli kuş cennetlerinden birini de oluşturuyoruz. Bölgenin sık sık su baskınına uğramasına yol açan Afrin ve Karasu Çayları ile beslenecek Reyhanlı Barajı sayesinde, artık Amik Ovası’nda bu afet riskinin de büyük ölçüde önüne geçilmiş olacaktır. Barajımızın 480 milyon metreküpü bulan su depolama hacmi, ortalama 7 baraja denktir. Böylece geçen yıl, daha önce 175 bin dekarı etkileyen su baskınlarının alanı 25 bin dekara kadar düşmüştü. İnşallah bu barajımızın hizmete girmesiyle, Amik Ovası afetlerle değil, bereketiyle sembolleşen bir yer haline dönüşecektir.
Hatay’ı kalkındırmaya devam edeceğiz
Afrin Çayı’nın suyunu baraja aktaracak ülkenin en uzun regülatörü ve en yüksek kapasiteli iletim hattı da bu projenin önemli bir parçasıdır. Suriye sınırımıza yakın bir yerde, 1977 yılında işletmeye alınan Tahtakale Barajı’nın gövdesini 9 metre yükselterek, depolama hacmini 2 katından fazla artırdık. Böylece barajın sulama alanını 109 bin dekardan, 344 bin dekar ilave ile 453 bin dekara çıkarmış olduk.
Bu projenin, sulamada ülkemize yıllık ekonomik faydası 350 milyon lira. Enerji üretimindeki ek katkısı da 80 milyon liradır. Ayrıca bu kapasite artışı sayesinde, bölgede 31 bine yakın kişiye ilave istihdam sağlanacaktır. Taşkınların önüne geçilmesinde de bu kapasite artışı fayda sağlayacaktır.
Reyhanlı ve Tahtakale barajlarının toplam sulama alanı büyüklüğü, 1 milyon 50 bin dekarı, yani Hatay’daki tarım alanlarının yarısını buluyor. Sulama projesinin ilk kısmını yatırım programına aldık. İnşallah en kısa sürede inşasına da başlayacağız. Ayrıca Büyük Karaçay Barajı’ndan sağlanan suları arıtma tesisinden geçirerek Hataylıların hizmetine sunuyoruz. Hizmete açacağımız arıtma tesisi ile şehir merkezimize ve 15 yerleşim yerine günlük 123 bin metreküplük içme suyu sağlanıyor. Görüldüğü gibi, ‘sulamasıyla, taşkın korumasıyla, içme suyu arıtmasıyla’ Hatay’ı her alanda suyun bereketine kavuşturuyoruz.
Tabii Hatay’a yaptığımız baraj, sulama ve içme suyu yatırımları bunlardan ibaret değil. Son 18 yılda bu çerçevede Hatay’a 3 milyar liraya yakın yatırımla 7 baraj, 3 gölet, 13 sulama tesisi, 81 dere ıslahı, 5 içme suyu tesisi inşa ettik. Ayrıca halen 2 barajın, 2 göletin, 15 sulama tesisi, 5 dere ıslahı ve 1 içme suyu tesisinin inşası sürüyor. İnşallah şehrimize yapacağımız daha çok altyapı yatırımları var. Halkımızla el ele, gönül gönüle vererek, ülkemizin diğer 80 vilayetiyle hep birlikte Hatay’ı da geliştirmeye, kalkındırmaya, büyütmeye devam edeceğiz.
Hatay, dünyaya kardeşlik dersi verdi
Suriye’den Libya’ya, Doğu Akdeniz’den Kafkasya’ya kadar her yerde dostlarımızın, kardeşlerimizin, mazlumların yanında yer alırken, aynı zamanda kendi geleceğimizi de şekillendiriyoruz. Hatay, Suriye meselesinde en çok bedel ödemiş, en çok yük taşımış şehirlerimizin başında geliyor. Bombalı saldırılardan sığınmacı akınına kadar her türlü sıkıntıya göğüs gererek, dünyaya insanlık ve kardeşlik dersi veren Hataylıların her birine şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum.
Esasen Hatay, 1939’da anavatana katılma kararı alarak, bu konudaki duruşunu 80 yıl önce net bir şekilde ortaya koymuştur. Son dört yılda gerçekleştirdiğimiz Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve İdlib harekatlarımız, buradaki kardeşlerimize vefamızın gereğidir. Sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan terör koridorunu yıkarken, Suriyeli kardeşlerimizin yalnız olmadığını da gösterdik. Biz, Suriye güvende ve huzur içinde olmadan, Hatay’dan ve diğer sınır illerimizden başlayarak Türkiye’nin de güven ve huzur içinde olmayacağını biliyoruz. Tıpkı Balkanlarda, tıpkı Kafkaslarda, tıpkı Akdeniz’de olduğu gibi, bu uzun güney sınırımızda da istikrar sağlanana kadar sahada aktif bir şekilde yer almayı sürdüreceğiz.”
Pakdemirli: Suyun gücü milletle buluştu
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tören açılış konuşmasında, suyun gücünün bir kez daha milletle buluştuğunu söyledi ve şunları dile getirdi:
“Toplamda 1,3 Milyar Lira maliyeti bulunan Hatay Reyhanlı Barajımız ile DSİ Hatay yatırımlarımız; 900 milyon m3 suyu depolayacak, Hatay’ın sulanabilir arazisinin yarısına sulama suyu temin edecek, 500 bin vatandaşımızın içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan mega yatırımlardır. Büyük bölümünü, Cumhurbaşkanlığı sisteminin hızlı ve etkin yapısı sayesinde tamamladığımız, yeşilin bozkıra karşı verdiği mücadelenin başarılı bir hikâyesini yazdığımız bu yatırımlarımız, inşallah bu kadim toprakların suya hasretini bitirecek ve Hatay’ın her karesini âb-ı hayatla besleyecektir.
Reyhanlı Barajımız, Hatay ve ülkemiz için hayati önem taşıyan bir projedir. 9,3 km ile ülkemizin en uzun gövde uzunluğuna sahip barajı olan Reyhanlı Barajı, sulama ve taşkın koruma maksadıyla inşa edilmiştir. Reyhanlı Barajı, kendi su kaynağı olmayan bir barajdır. Baraj, Karasu ve Afrin çayından çevrilen kış dönemi taşkın sularıyla doldurulmaktadır. Temelden 29 metre yüksekliğe, 21 milyon m3 gövde dolgu hacmine sahip barajımız, zonlu-toprak dolgu bir barajdır. Bu özellikleriyle Reyhanlı Barajımız, 7 adet orta büyüklükteki baraja eş değerdir. Reyhanlı Barajı ve Sulamaları, bölgenin en önemli, en büyük ve hasretle beklenen tarımsal sulama projesidir. Baraj’ın sulama sahası, 585 bin dekardır. Yani Reyhanlı Barajı, 290 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanı sulayacaktır.
Baraj sayesinde, ülke ekonomisine yıllık 451 Milyon Lira tarımsal gelir artışı ve yaklaşık 53 bin kişiye ilave istihdam sağlanacaktır. Herhangi bir risk halinde, Afrin ve Karasu çaylarının taşkın sularını Reyhanlı Barajı’na aktaracağız. Böylece hem yaklaşık 200 bin dekar araziyi taşkınlardan koruyacağız, hem de, her damla suyu verimli kullanmış olacağız.”

Hatay’a yeni bir “Kuş Cenneti” kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz

Reyhanlı Barajı’nın tamamlanmasıyla, Amik Gölü’nün boyutlarına yakın büyüklükte bir sulak alanın da oluştuğunu, bu vesileyle, Hatay’a yeni bir “Kuş Cenneti” kazandırmanın da mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Bakan Pakdemirli, şunları dile getirdi:
“Afrin Çayı’ndan yıllık 21 milyon m3 suyu Reyhanlı Barajı’na aktaracak olan Davutlar Regülatörü ve İletim Kanalı Projesi’nin de açılışını gerçekleştireceğiz. Bu regülatör, Afrin Çayı kaynaklı taşkınların önlenebilmesine katkı sunacaktır. Saniyede 1.534 m3 akan su ile Türkiye’nin en yüksek kapasiteli iletim kanalı olan Davutlar İletim Kanalı da, orta büyüklükteki bir göleti 3 dakikada dolduracak hacme sahip bir kanaldır. Tabi Hatay’a kazandırdığımız tesisler, bu kadarla sınırlı değil. Bugün ayrıca, Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi’nin de açılışını yapacağız. Şimdi, müsaadelerinizle, bulunduğumuz noktadan kuş uçuşu 58 km mesafedeki “Tahtaköprü Barajı”na uzanıyoruz.
Barajla ilgili çalışmalarımız hakkında da sizlere bilgi vermek istiyorum: 1977 yılında işletmeye alınan Tahtaköprü Barajı’nın gövdesi, çalışmalarımız neticesinde 9 metre yükseltilmiştir.
Hatay’a memba kalitesinde su
Barajın depolama hacmi ise 200 milyon m3’den, 454 milyon m3’e çıkarılmıştır. Böylece mevcut durumda 109 bin 500 dekar tarım arazisini sulayan barajın sulama alanının 453.420 dekara çıkarılması hedeflenmiştir. Bu da demektir ki, Tahtaköprü Barajı, eskiden 2,5 Salda Gölü büyüklüğünde bir alanı suluyorken, bugünden sonra baraj, 10 Salda Gölü kadar büyük bir alanı sulayacaktır. Bu durumda, Tahtaköprü Barajı Yükseltmesi ve Reyhanlı Barajı’nın sulayacağı alan 1 milyon dekardan fazla olup, bu alan, Hatay’ın toplam tarım alanlarının yarısının sulanması demektir.
Son olarak bugün, ’Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin de açılışını gerçekleştireceğiz. Şimdi de bulunduğumuz noktadan kuş uçuşu 51 km mesafede olan Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisi’mize gidiyoruz. Bu tesisimizle ilgili çalışmalarımız kapsamında da; Hatay Büyükkaraçay Barajı’ndan sağlanan suların, 94 km’lik isale hatları vasıtasıyla Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisine aktarılarak arıtılması ve arıtılmış temiz suyun vatandaşlarımızın hizmetine sunulması sağlanmıştır. 55 Milyon TL’ye mal olan ve 500 bin kişiye yıllık 35 milyon m3 içme suyu sağlayan bu tesisten, Hatay şehir merkezimize, Nisan ayından bu yana, 7,5 milyon m3 içme suyu verilmiştir. Böylece vatandaşlarımızın memba kalitesinde, temiz ve sağlıklı suya kavuşması sağlanmıştır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı bağlantı ile yer aldığı toplu açılış törenine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Hatay Valisi Rahmi Doğan yanı sıra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Lütfi Kaşıkçı, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Reyhanlı Kaymakamı Ali Candan, Hatay İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, Hatay İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz , AK Parti Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, Fernas İnşaat Yetkilisi Ferhat Nasıroğlu, Kayaoğlu İnşaat Yetkilisi Mahmut Temel ve ilgili kurum müdürleri katıldı. Tahtaköprü Barajından Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisi alanından Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik, Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Hayzaran, DSİ Genel Müdür Yardımcısı, Faruk Fıratoğlu, HATSU Genel Müdür Vekili İkbal Polat katıldı.
-Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version