Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’a Geliş Nedeni, Cilvegözü!

Sınır kapısının görev süresi 10 Temmuz’da bitiyor Hatay ziyaretleri kapsamında

Sınır kapısının görev süresi 10 Temmuz’da bitiyor

Hatay ziyaretleri kapsamında resmi kurumsal ziyaretler gerçekleştiren, Reyhanlı ilçesindeki BM Yardım Yükleme Merkezi’ne de giden, Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney, “Cilvegözü sınır kapısının görev süresi 10 Temmuz’da yenilemeli” mesajını verdi.

Suriye’ye yönelik yardım operasyonlarını, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden yapan Birleşmiş Milletler (BM) kadar Avrupa Birliği de 10 Temmuz’da görev süresi sona erecek olan sınır kapısı bağlamında tedirgin. Bu kapsamda Hatay’a gelen, Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney’in açıklamaları da bu yönde oldu.

Hatırlanacağı gibi, 6 Haziran’da bölgeyi ziyaret eden Birleşik Krallık Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Bakanlığı Suriye Kalkınma Direktörü Peter McDermott da benzer bir kaygıyı paylaşmış, “Bu sınır hattı (Cilvegözü Sınır Kapısı ile Bab-el Hava Sınır Kapısı arası), BM’nin temel insani yardım yapmakla görevli olduğu tek nokta konumunda bulunuyor. Bu yardımlar, Suriye’nin kuzeybatısında yer alan yaklaşık 2 milyon insana ulaşıyor. Bu hat üzerinden, geçen yıl 9 binden fazla tır, 200 bin tondan fazla yardımı Suriye’ye ulaştırdı” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney de Hatay ve sınır kapısı ziyaretlerindeki görüşmelerinde, ayrıca kendi sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarda, sınır kapısının yardımlara açık kalmasının ne kadar önemli ve hayati olduğunun altını özenle çizdiler.

-YENİLENMELİ!-

İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney, kendi twitter hesabı üzerinden verdiği mesajda, “Norveç Dışişleri Bakanı ile Türkiye/Kuzeybatı Suriye sınırındaki BM insani yardım operasyonunu ziyaret… 2,8 milyon insan, ayda 1000 kamyonla geçen yardıma güveniyor. BM Güvenlik Konseyi, bu BM’nin operasyonunun devam etmesi için görev süresini 10 Temmuz’da yenilemeli” derken, Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ise “Yardımın, ihtiyacı olan herkese ulaşmasını sağlamaya, BM’nin çalışmalarını desteklemeye ve sınır ötesi yardım operasyonunu açık tutmak için Türk Hükümetiyle birlikte çalışmaya kararlıyız” dedi.

-SÜRE İÇİN-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Suriye’ye sınır ötesi insani yardımların ulaştırılması mekanizmasıyla ilgili karar taslağını oylamak üzere, daha önce de olduğu gibi, bu defa da özel bir toplantı yapması bekleniyor.

2021 Haziran ayında, yine böyle bir toplantıda, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın yardımlara kapatılmasının ciddi sonuçları olabileceğine işaret eden isim, BM’nin ABD Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield olmuş, kapalı oturumla yapılan BMGK toplantısı çıkışında paylaşılan açıklama ise şöyle olmuştu:

“BM Güvenlik Konseyinin alacağı karar, kelimenin tam anlamıyla bir ölüm kalım meselesidir. Bu hafta, insani sınır ötesi erişimi yenilemezsek, milyonlarca Suriyeliye hayat kurtaran yardımları reddetmiş olacağız.”

-NEDEN ÖNEMLİ?-

BM, Suriye’ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BMGK kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla, 2014’ten bu yana, özellikle Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 5 milyona yakın kişiye ulaşıyor. 2020’ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2’si Türkiye’den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken, Rusya’nın vetosu ve itirazları üzerine, sınır kapılarının sayısı önce 2’ye indirilmiş, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sınır Kapısı’nın 1 yıl daha açık tutulmasına onay vermişti. Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan her ay 1000’den fazla insani yardım konvoyu Suriye’ye geçiyor. Ancak bu sınır kapısını açık tutan mekanizmanın, geçen sene olduğu gibi bu sene de 10 Temmuz’da süresi doluyor ve söz konusu mekanizmanın BMGK tarafından yenilenmesi gerekiyor.

BM, uluslararası yardım kuruluşları, Türkiye, ABD ve Batılı ülkeler, yardımların gönderileceği sınır kapılarının sayılarının artırılmasını isterken, Rusya ve Suriye rejimiyle ilgili kararlarda BMGK’de Rusya’nın yanında yer alan Çin, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın açık tutulmasına sıcak bakmıyor.

Tamer Yazar