AB Destekli SEUP Projesiyle, ilimizdeki Suriyeli gençlerin Meslek Liselerine kanalize edilerek üretime kazandırılmaları amaçlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ülke genelinde belirlediği 8 Pilot İl’den biri olan ilimiz Hatay’da başlatılan, kısa adı SEUP olan Sosyal Ekonomik Uyum Projesi sayesinde, ilimizdeki Suriyeli gençlerin ve öğrencilerin Meslek Liselerine kanalize edilerek üretime katkıda bulunmalarına çalışılıyor.
Proje ile ilgili olarak, Bakanlık temsilcilerinin de katılımıyla önceki gün Antakya’da bir toplantı gerçekleştirildi. Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü organizesindeki toplantıda yapılan açıklamalara göre, 50 Milyon Avro bütçeli proje için ilimiz Hatay’da şimdiye kadar toplam 23 Milyon Liralık harcama yapıldı.
Toplantıya katılmak üzere ilimize gelen, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Korkut Koçak, “Proje, hem geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilerin, hem de Türk öğrencilerin istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştiriyor, mesleki eğitime teşvik ediyor” açıklaması yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi, bu yılın Temmuz ayında sona eriyor.
Bu konuda kamuoyuna, yapılan çalışmalar konusunda bilgilendirmelerde bulunmak üzere, önceki gün Antakya’da bir otelde tanıtım toplantısı yapıldı.
Avrupa Birliği’nin, Türkiye’deki Mülteciler için Maddi Yardım Programı Fonu (FRIT) kapsamında, Alman Kalkınma Bankası (KFW) aracılığı ile finanse edilen ve 50 Milyon Avro bütçeli SEUP, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda, öğrencilerin servis, öğlen yemeği, kıyafet, çanta ve kırtasiye gibi ihtiyaçları karşılanırken, ortak sosyal faaliyetler gerçekleştiriliyor.
ENGELLER KALDIRILACAK
Proje ile ilgili konuşma yapan, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Korkut Koçak, şu bilgiyi verdi:
“Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi, gençlere kaliteli ve erişilebilir mesleki ve teknik eğitim sağlanması, Eğitime devamı artıracak desteklerin verilmesi, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, mesleki ve teknik eğitimin sunduğu fırsatlar konusunda farkındalığın artırılmasını amaçlamaktadır. Proje aracılığıyla, ilk etapta 8 ilimizde, belirlediğimiz 55 pilot okulumuzdaki 21 meslek alanında toplamda 1187 atölyemizin altyapısı iyileştirilerek, öğrenci dostu öğrenme ortamları oluşturulmakta, diğer yandan da iş piyasasının ihtiyaçları göz önüne alınarak en son teknoloji makine, ekipman ve eğitim kitleri ile donatılmaktadır. Eğitim ortamlarının yapısı, bu ortamlarda verilen eğitimin niteliği açısından önemlidir. Ayrıca, bu eğitim ortamına kazandırdığımız geçici koruma altındaki Suriyeliler ve mahallesini, okulunu onlarla paylaşan Türk ailelerin çocuklarına ulaşım, eğitim materyali, öğle yemeği için destek ve uygulamalı eğitim derslerinde kullanılmak üzere sarf malzemelerinden oluşan temrinlik sağlanmaktadır. Bu desteklerle, ekonomik koşullar sebebiyle eğitime devam edemeyen çocukların önündeki engellerin kaldırılması hedeflenmektedir.”
HATAY’DA 10 LİSE
Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Çerko ise yaptığı konuşmasında, Türkiye genelinde 55, Hatay’da ise SEUP1 kapsamında 7, SEUP2 kapsamında 3 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin pilot okul olarak seçildiğini hatırlatarak, “Proje kapsamında, alanlara ait atölye tadilatı paketi, donanım ve öğrenci destek paketi bulunmaktadır. Okullarımızda, öğrencilerimizin bir arada eğlenerek öğrendikleri ve işbirliği ile ortak çalışma becerilerini geliştirdikleri, spor, sanat, müzik, beceri ve iş birliği temelli sosyal uyum etkinlikleri yürütülmektedir” dedi.
10.000 ÖĞRENCİYE DESTEK
Daha sonra, İletişim Uzmanı Eda Zaloğlu, proje ile ilgili tanıtıcı bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi. Zaloğlu, 2017 yılında başlatılan ponjede 8 Pilot İl’in bulunduğunu, bu iller arasında Hatay’ın da yer aldığını kaydederek, şunları söyledi:
“Öğrencilerimiz, okul ortamında ortak sosyal faaliyetler gerçekleştirerek kaynaşıyor ve yeteneklerini geliştiriyorlar. Bunun yanında, sosyal medya ve dijital platformlardaki öğrenim ve paylaşım imkanlarından yararlanıyorlar.
Okullarımızda, öğrencilerimizin bir arada eğlenerek öğrendikleri ve işbirliği ile ortak çalışma becerilerini geliştirdikleri spor, sanat, müzik, beceri ve işbirliği temelli sosyal uyum etkinlikleri yürütülüyor. Proje sonuna kadar 10.000 öğrenciye destek sağlanmış olacak ve 21 meslek alanında, ülke genelinde 1187 atölye, tadilat ve donanım olarak tamamen yenilenmiş olacak.”
Bu arada SEUP kapsamında, ilimizdeki Meslek Liseleri de şöyle sıralandı:
-Antakya Erol Bilecik MATL
-Antakya Piri Reis Çok Programlı Anadolu Lisesi
-Antakya 23 Temmuz MTAL
-Antakya Şehit Ahmet Benli MTAL
–Antakya Yıldız Selahattin Mıstıkoğlu MTAL
-Reyhanlı Ahi Evran MTAL
–Reyhanlı MTAL
-Altınözü Mesleki Teknik AL
–İskenderun Barbaros MTAL
-Yayladağı Alzan MTAL
-Haber /Cemil Yıldız-