Hatay’a Her Yıl 5.6 Milyar Dolar kaynak Ayırın

Hatay’ın her alanda yeniden ayağa kalması için Hatay’a özel 5 Yıllık Kalkınma Planı hazırlanıp bu süre zarfında Hatay’a her yıl 5.6 Milyar Dolar kaynak tahsisi yapılması önerildi. Hatay Depremzede Derneği raporunda yer alan öneride; bu karar dışarıya göç eden yaklaşık 500 bin Hataylının geri dönüşü için motivasyon olacaktır denildi. Raporda öneriyle ilgili şu paragrafa yer […]

Hatay’ın her alanda yeniden ayağa kalması için Hatay’a özel 5 Yıllık Kalkınma Planı hazırlanıp bu süre zarfında Hatay’a her yıl 5.6 Milyar Dolar kaynak tahsisi yapılması önerildi. Hatay Depremzede Derneği raporunda yer alan öneride; bu karar dışarıya göç eden yaklaşık 500 bin Hataylının geri dönüşü için motivasyon olacaktır denildi.
Raporda öneriyle ilgili şu paragrafa yer verildi: “Antakya şehri tarihte büyük depremlerle 115 ve 526 yıllarında yıkılmış ve eski yerinde yeniden kurulmuştur. Ve yeniden Ticaret ve Sanayi merkezlerden biri olmuştur. Dolayısıyla 2024 yılından itibaren kentin yerinde ve yeniden ihyası temel alınmalıdır. Ama bu yapılırken Hatay’a ilişkin diğer deprem bölgelerine de uygulanmak üzere yerel kalkınma planı geliştirmek gerekmektedir. 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde her yıl Hatay için yaklaşık 5,6 milyar dolar kaynak tahsisi yapılmalıdır. 2024 yılı bütçesi yaklaşık 390 milyar dolardır. Sadece faiz ödemelerine ayrılan tutar yaklaşık 42 milyar dolardır. Hatay için kalkınma planı çerçevesinde tahsis edilecek tutar 5 milyar dolardır. Hatay için Başkanlığın öngördüğü konut sayış 146 bindir. 2023 sonuna kadar tahsis edilen konut sayısı 7 bin olmuştur. 45 bin konutun yapım aşaması sürdüğü belirtmektedir 13 . Merkezi Plan(!) ve programlarla uyumlu olmak üzere planın birinci aşaması alt yapı yatırımları ve konut sorunun giderilmesi olmalıdır. Bu dışarıya göç eden yaklaşık 500 bin Hataylının geri dönüşü için motivasyon olacaktır. Altyapı konusunda Ulaşım ağlarının yeniden tesisi, otobüs terminalleri ve büyükşehir belediyesinin altyapı sorunlarının çözülmesi önemlidir. Bunun yanında hasar görmüş olan barajlar ile sulama sistemlerinin iyileştirilmesi gerekmektedir.” (Sinan Seyfittinoğlu)

Exit mobile version