Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’a Tren yok, Havaalanı da yok gibi

Yüzyılın deprem felaketini yaşayan Hatay’da, her yer yıkılmışken, bu acıyı

Yüzyılın deprem felaketini yaşayan Hatay’da, her yer yıkılmışken, bu acıyı fırsata dönüştürerek demiryolu ağı yapılabilecek iken buna yanaşılmaması düşündürücü. Ulaştırma Bakanlığı, depremde zarar gören Hatay Havalimanı’nı aradan geçen 16 aya rağmen onaramadı ve kapasitesini genişletemedi. Dolayısıyla 16 aydır uçuş yapılamıyor, havalimanı yolunu bile onaramadı. Mevcut havaalanına gidiş-geliş için araçlar, arazinin içinde oluşturulan çukurlarla dolu güvenli olmayan tali yolu kullanmak zorunda kalırken, ışıklandırma olmaması da korkutuyor.

Demiryolu Ağı ve Ulaştırma Projeleri

Hatay’a demiryolu ağı döşeyerek önümüzdeki 100 yılın ulaşım sorununu çözecek bir proje oluşturma fikri de yok. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün yakındaki hızlı tren çalışmaları ile Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı Projesi çerçevesinde yaklaşık 2 yıl sürecek olan çalışmaların tamamlanmasının ardından, Adana-Mersin arası 1 saat olan yolculuk süresi 25 dakikaya düşecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı’ çalışması saha incelemelerinin ardından geçtiğimiz yıllarda başlanan proje çerçevesinde Mersin ile Gaziantep arasındaki 6 saat 23 dakikalık seyahat süresinin 2 saat 15 dakikaya düşeceği, saatte 200 kilometre tasarım hızıyla bu hatta yılda ortalama 6,4 milyon yolcu ve yaklaşık 100 milyon ton yük taşıması hedefleniyor. Bu çalışmalar çerçevesinde Adana-Mersin arası yolculuk süresi 25 dakikaya kadar düşecek.

Üzerinde çalışılan başka projelerle de, özellikle liman kenti Mersin’e ulaşımın kolaylaşması ve maliyetlerin düşmesi ile Gaziantep’teki üreticilerin rekabet olanaklarının daha da güçlendirilmesi ve Ankara ve İstanbul’dan Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep’e Yüksek Hızlı Tren’le ulaşımın kolaylaştırılması amaçlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, uzunluğu 286 kilometre olan demiryolu hattının 2024 yılı sonunda tamamlanacağını açıkladı.

Hatay’ın Ulaşımdaki Yeri

Bütün bu demiryolu ağı ile ulaşım projelerinin hiçbirinde Hatay yer almıyor. Bu durum, Hatay’ın ulaşım ve altyapı ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığı ve geleceğe yönelik projelerde de göz ardı edildiği şeklinde yorumlanabilir. Hatay’ın, hem demiryolu ağına dahil edilerek ulaşım sorunlarının çözülmesi hem de havalimanının onarılarak modernizasyonunun sağlanması, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimi için büyük önem taşıyor.

(Yusuf Cemil Karaçay)