Bugüne kadar 4000 Bebeğe müdahale edildi
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Acil Sağlık Hizmetleri Birimi, yeni doğan bebeğin naklini yapan ve içinde yoğun bakım ünitesi için gerekli tüm donanımın bulunduğu yeni doğan ambulansı ile hizmetlerini sürdürürken, bugüne kadar ilimizde 4000’in üzerinde bebeğin bu hizmetten yararlandırıldığı bildirildi.
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, geçen yıl bu alanda başlatılan çalışmalar ve elde edilen sonuç ile bugünkü durumla ilgili şu bilgileri verdi:
“Yenidoğan nakillerinin daha güvenli şekilde taşınması ve nakil esnasında bebeğin tedavisinin aksamadan devam etmesi, ayrıca gelişebilecek komplikasyonları fark edebilecek, değişikliğe müdahale edebilecek uzman ekibe ihtiyaç duyulmuş ve Nisan 2014 tarihinde de Hatay iline özel Yenidoğan ekibi kurulmuştu. Kurulan ekibe, başta NRP ve yenidoğan transportu konularında eğitimler verilmiştir. Aracın donanımı da yenidoğana uygun hale getirilmiştir.
Hatay’da ilk ve tek olan hizmet aracı, özellikle ısı değişiminden etkilenen bebeklerin korunduğu kuvöz, solunum desteği veren, yaşamsal bilgilerin en seri şekilde takip edilmesini sağlayan ve acil müdahaleye fırsat veren ekipmanlara sahiptir
Ekibin kurulumundan itibaren, yenidoğan bebekler daha güvenli ve sağlıklı taşınmaktadır. Ekibin medikal cihazları ve sarf malzemeleri sadece yenidoğan uyumlu ve tek kullanımlıktır. Her bebek taşınması sonrası küvöz ve cihazlar temizlenerek yeni bebekler kurtarılmak üzere hazır hale getirilmektedir.”
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, yaptığı açıklamada; Türkiye’de acil vakaların 112 ambulansı ile yapıldığını , ancak ”prematüre ya da düşük doğum ağırlıklı” diye tabir edilen bebeklerin naklinin diğer hastalardan farklı tıbbi donanım gerektirdiğini, yapılmakta olan bu hizmet karşılığında herhangi bir ücretin alınmadığını, bugüne kadar yaklaşık 4000 yenidoğan bebeğe müdahale edilerek, yoğun bakım standartlarında tedavileri aksatılmadan nakillerinin tamamlandığını belirtti. -Cemil Yıldız-