Narenciye Hasadı, Depolanması, İhracatı İle Masada…
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) girişimi ile ilimizde iki günde gerçekleşen 3 ayrı toplantıda; narenciye üretimi, hasadı, depolanması, ihracatı ve karşılaşılan güçlükler masaya yatırıldı. Toplantılar; Erzin, Dörtyol ile Samandağ İlçelerine gerçekleşti. Çarşamba günü Samandağ ilçesindeki son toplantıya; Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Meltem Ahras Nural, AKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya ve Samandağlı narenciye üreticileri katıldı.
Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, yaptığı kısa konuşmasında, bu toplantı ve seminerleri sık sık tekrarlayacakları bilgisini verdikten sonra şöyle devam etti:
“Bugün, sayı olarak az olabiliriz, ama her şey birle, ikiyle başlar. Rakamlar 1-2-3 diye başlar. Dolayısıyla, önümüzdeki birkaç toplantıdan sonra bu salona sığamayacak hale gelecek. Akdeniz İhracatçıları Birliği Başkanımıza da teşekkür ederim. Meyve sineği konusunda ilçemize ekstra tuzaklar gönderdiler. Çukurova Üniversitesi’nden hocalarımız bizi bilgilendirmek için gelmişler, onlara da teşekkür ederiz. Bu toplantının güzel şeylere vesile olmasını diliyorum” dedi.
-İHRACATTA BAŞARILIYIZ-
İhracatta elde edilen başarıya işaret eden AKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin ise şunları söyledi:
“Türkiye’nin narenciye üretimine dünyadaki yerine bakacak olursak, ülkemiz, dünya narenciye üretiminde 8. Sırada. Ama ihracatta 4. – 5. sıralardayız. Yani ülke olarak ihracatta daha başarılıyız. Aslında üretimde iyi bir yere geldik, ama hasat ve sonrasında ciddi sıkıntılarımız var. Bu sorunların giderilmesi konusunda elimizden geldiği kadar brifing vermeye çalışacağız. Çünkü biz başarılı bir örnek verdik. Yazın Tarım Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, İlçe Müdürleri, İl Müdürleri, Kaymakamlarımız, Belediyelerimiz, gerçekten Akdeniz Meyve Sineği konusunda çok müthiş bir örnek gösterildi ve ılıman geçen bir kışın ardından da Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun çok yoğun olduğu bir dönemde popülasyonu bu kadar düşürmek büyük bir başarıdır. Demek ki biz istesek yapabiliyoruz. Bunun sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizim burada bulunma amaçlarımızdan birisi, kesim kalitesi ve soğuk zincirler. Hocamız, bununla ilgili size bir sunum yapacak. Katılımınızdan dolayı teşekkür ederim.”
-DEPOLAMA ÖNEMLİ-
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya da sunumunda özetle şu bilgileri verdi.
“Hatay’a baktığımız zaman, özellikle Hatay, Adana ve Mersin, Doğu Akdeniz kısmının ortalama turunçgil üretiminin % 80–90’ını karşılıyor, ihracatta da Mersin’den sonra Hatay ikinci sırada. Başka şehirlerde çok daha büyük arazilerde üretim yapılabiliyor. Bizim buradaki hedefimiz ise 20 – 30 dönüm ve altında üretim yapan ve gerçekten, yıllık kazancının yarısından çoğunu bu işle sağlayan siz üreticilere nasıl yardımcı olabiliriz kısmı… Bunun dışında, bu malları alıp deposuna yerleştiren üreticilere nasıl yardımcı olabiliriz, asıl amacımız bu.”
Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Soru-cevap kısmında, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya ve Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, üreticilerin sorularını yanıtladılar. -Cemil Yıldız-