İsrail dışında sadece Hatay-Kırıkhan’da bir benzeri olan Dağ Ceylanı sayısı son 5 yılda 3 kat arttı.
Bakanlık, Hatay’daki bu hayvanlara “Sınır Bekçileri” lakabını taktı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında olan ve Türkiye’ye özgü bir tür olma özelliği taşıyan Hatay Dağ Ceylanı popülasyonunda 5 yılda yaklaşık 3 katlık bir artış yaşandı. 2012 yılından beri yaşadıkları bölgede düzenli olarak sayımları yapılan bu türün 2012 sayımlarında 235 olan sayısı, 2017 yılında yapılan sayımlarda yaklaşık 3 kat artarak 670 olarak belirlendi.
-SINIRIN BEKÇİLERİ-
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, tür korumaya yönelik çalışmalarını hız kesmeden ve başarılı bir şekilde sürdürüyor. Bu çerçevede, endemik bir tür olan Hatay Dağ Ceylanları da nüfuslarını artırmaya devam ediyor. Suriye sınır bölgesinde, ilimiz Hatay’ın Kırıkhan ve Kumlu ilçelerinde bulunan 139.000 dekarlık alanda yaşamını sürdürmelerinden dolayı, Hatay Dağ Ceylanları ‘sınır bekçileri’ olarak da biliniyor.
-SAVAŞIN ETKİSİ-
Bu tür, Dünyada Güney Lübnan, Suriye, İsrail, Batı ve Güney Arabistan Yarımadası ile İran’da izole bir yayılış göstermekteydi. Bu türün en kuzey yayılış alanını ise Türkiye ve Suriye oluşturmaktaydı. Suriye’de yaşanan iç savaş dolayısıyla hayat alanını Suriye’de yitiren ve çekilen duvar dolayısıyla da geri dönmesi mümkün görünmeyen bu endemik tür, artık en kuzey bölge olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterebilecek.
2012 sayımlarında 235 olan Hatay Dağ Ceylanı, geride bıraktığımız yılda yapılan sayımlarda 670 birey olarak belirlendi. Ayrıca bu sayımlar bu türün yayılış gösterdiği toplam 139.000 dekarlık alanın neredeyse tamamına yakın olan 124.000 dekarlık kısmında yapıldı.
-5 YIL ÖNCE KURULDU-
Diğer yandan, Hatay Dağ Ceylanı popülasyonunu desteklemek maksadıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’nin ilk ve tek üretim merkezini de Hatay’da 5 yıl önce kurmuştu. Bugün itibarıyla 12 bireyin bulunduğu merkezde ayrıca yaralı bakıma muhtaç ceylanların tedavisi de yapılıyor.
Konuya ilişkin konuşan ve Hatay-Kırıkhan ilçesi sınırları içerisinde yer alan üretim merkezinin 160 dekarlık alanda kurulduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı.
“Sınırlı bir alanda yayılış gösteren ve küçük bir popülasyona sahip olan Hatay dağ ceylanlarının tabii ortamlarının iyileştirilmesi ve risklerinin azaltılması kapsamında bu merkezi kurduk. Bu merkezde yavrular dünyaya geliyor ve bu yavrular büyüyüp kendi ayakları üzerinde durabilme kapasitesine erişince tabii ortamlarına bırakılıyor. Ayrıca bu türümüz kendi tabii ortamında da nüfusunu artırıyor. 2017 sayımlarında bunu açıkça gördük. Türkiye biyoçeşitlilik bakımından çok zengin ve biz bu zenginliğimizi korumakta kararlıyız.” -Cemil Yıldız-