Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da 87 İşletmede Organik Tarım

İlimiz genelinde toplam 87 işletmenin organik tarım yaptığı belirtildi. Açıklamayı,

İlimiz genelinde toplam 87 işletmenin organik tarım yaptığı belirtildi. Açıklamayı, il yetkilileri ile tarım uzmanları açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Antakya’da gerçekleşen toplantıda, Hatay’ın tarım şehri olduğu ve tarımın yanında sanayisinin de geliştiğine vurgu yapıldı.
Tarımın önündeki iki büyük tehdit olduğunu, bunların sanayileşme ve konutlaşma olduğunu vurgulayan bir mülki yönetici şunları söyledi.
“Hatay, tarım şehri. Tarımın yanında da aynı zamanda bir sanayi şehri. Tarımın önünde iki büyük tehdit var. Birincisi sanayileşme, ikincisi konutlaşma. Hatay’da da sanıyorum bu üç unsur arasında çekişme var. Hatay’da bir an önce, özellikle il genelinde bir master planı yapılarak herkesin belirli bir alanının açıklanması lazım. Çünkü sanayinin her gelişmesinde ve her istihdam genişlemesinde hemen başvuracağı yerler tarım alanları oluyor. Tarım, bir ülkenin vazgeçilmez unsurları arasında, tabi sanayi de öyle…”
Hatay Tarım İl Müdürü Mehmet Andiç de, organik tarımın desteklenmesi amaçlı toplantıdaki sunumunda şu bilgileri verdi:
“Organik tarım uygulamaları, bir ürünün ekim veya dikiminden sonra hiçbir uygulama yapılmadan kendi haline terkedilmesi veya eskimiş bir işletmecilik şekline dönüş değildir. Aksine, geleceğin ihtiyaçlarına yönelik görüşlere dayanan, dikkat, bilgi ve özveri gerektiren bir tarım şeklidir.
Organik tarım, eko sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmayı amaçlar ve üretimden tüketime kadar yetiştiriciliğin her aşamasının kontrollü ve sertifikalı olmasını sağlar. İlimiz, organik ürün yetiştiriciliği açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli kullanmak amacıyla, ilimizde 2010 yılında Bakanlığımız tarafından Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi uygulanmaya başlanmıştır. Proje çalışmaları ile ilimizde yaygınlaşmaya başlayan organik tarım uygulamaları Antakya, Altınözü Belen, Kırıkhan, Arsuz, Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerinde. 10.031 da alanda 146 üretici gerçekleştirmektedir. Ağırlıklı ürünümüz zeytindir.
Uygulanan Proje kapsamında, ilimizde ayrıca organik tarımın yaygınlaşması amacıyla Bakanlığımız tarafından üreticilerimize organik tarım destekleme ödemesi yapılmakta olup, 2016 yılında ile 87 işletmeye 8.595 dekar alan için 594.079 TL ödeme yapılmıştır. Yürüttüğümüz tüm çalışmaların gelecek nesillere daha temiz ve güvenilir bir yaşam alanı bırakmasını dilerim.”
Öte yandan Hatay, Osmaniye ile Kahramanmaraş illerini bünyesinde barındıran ve kısa adı DOĞAKA olan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın da bugüne kadar tarım ve gıda projelerine yaklaşık 30 milyon lira destek verdiği kaydedildi. -Selvi Günay-