Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hatay’da büyük deprem beklemiyoruz”

İSTE Mühendislik ve Doğa

İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, Hatay’da büyük bir deprem beklemediklerini belirtti. Ölüdeniz Fayı’nınHatay’dan geçmediğini vurgulayan Prof. Dr. Över, yüzey kırığı oluşturmasını beklemediklerini dile getirdi.
Prof. Dr. Över, yaptığı açıklamada, Ölüdeniz Fayı’nın Amik Ovası’nın güneyinden itibaren aşağı doğru ilerlediğini ve hareketinin sönümlendiğini ifade etti. Fayın Antakya’nın güneyinden başlayarak Suriye, Lübnan, İsrail ve Akabe Körfezi’ne kadar uzandığını belirten Över, Hatay’da kırılmış olan alanlardan Ölüdeniz Fayı’nın geçmediğini, bu nedenle büyük bir deprem beklemediklerini söyledi.
Prof. Dr. Över, “Ölüdeniz Fayı, 1000 kilometrelik bir fay. Antakya’nın güneyinden, Suriye, Lübnan, İsrail şeklinde Ölüdeniz’e kadar devam ediyor. Burada 7 veya daha büyük deprem üretme potansiyeline sahip bir fay, çünkü levha sınır fayıdır. Biz de bunu planlamıştık, burada meydana gelebilecek bir depremin yeri çok önemli. Eğer Türkiye’ye, Hatay’a yakın bir yerde meydana gelirse, elbette Hatay’da da daha çok hasar olur. Eğer uzak yerde olursa, ne kadar çok uzaklaşırsa; hasar o kadar az olur. Ancak Hatay’a yakın bir yerde, Suriye, Lübnan gibi bir yerde olacakmış gibi davranmamız gerekiyor. Orta ve kısa vadede, orta ve ağır hasarlı binalardan uzak durmamız gerekiyor. Uzun vadede yeniden inşa edilecek olan yıkılmış binalar yerine depreme dayanıklı binalar yapmamız gerekiyor. Uzun vadede, 10, 50, 100-200 yıl sonra meydana gelecek depreme dayanıklı binaları inşa etmek zorundayız” şeklinde konuştu. – Yusuf Cemil Karaçay-