Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da ilk kez

MKÜ-MARGEM’DE, taş ve diyaliz

MKÜ-MARGEM’DE, taş ve diyaliz suyu analizleri
Hatay ilinin mevcut analiz ihtiyaçları doğrultusunda, bölgede bugüne kadar yapılamayan ve özellikle şehir dışına gönderilen analizlere “DUR” deme parolası ile çalışmalarını sürdüren MKÜ bünyesindeki Teknoloji ve Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARGEM), yaptığı analiz hizmetlerine taş (böbrek ve diğer vücut taşları) ve diyaliz suyu analizlerini de kattı.
İleri düzeyde bilimsel çalışmaları ve araştırma faaliyetlerini yürütürken, gerek kamu kurumlarının gerekse enstitülerin ve farklı üniversitelerden akademisyenlerin yüksek lisans ve doktora projelerine önemli bir alt yapıyla hizmet veren MARGEM’in, sağlık alanında ihtiyaç duyulan taleplere de cevap verdiği kaydedildi. 2016 yılında, “Tarımsal Amaçlı Toprak Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarları Yetki Belgesi” ile beraber toprak, bitki ve sulama suyu analizleri kabul etmeye başlayan Merkez, hizmetlerine “diyaliz suyu analizleri” ile “böbrek” ve “diğer vücut taşlarının” analizlerini de ekledi. Yapılan çalışmalara göre, üriner sistem taş hastalığı ile karşılaşma oranı erkeklerde %10, kadınlarda ise %4 civarında. Ayrıca hastalarının % 80’inde hastalık kendisini yeniden tekrarlıyor. Bu nedenle taşın içeriği ile taşın oluşum sebebinin bilinmesi ve ana kristal yapısının çözümlenmesi, tanı ve tekrar taş oluşumunun önlenmesi için çok önemli.
MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nden böbrek taşı için ciddi taleplerin geldiği laboratuvarda; XRD cihazıyla analizler yapılıp, taşın yapısı ve oluşum sebebi belirlenebiliyor. Analizlerde, yüzde yüze yakın bir isabet oranı tutturuluyor.
MKÜ Araştırma Hastanesi’nden “Diyaliz Suyu” analizleri yapılmaya başlanması süreciyle ilgili şu açıklama yapıldı:
“Diyaliz suyu analizleri, yakın bir zamanda Mustafa Kemal Üniversitesi’nde yapılmaya başladı. Hastane ve özel diyaliz merkezlerinde, kurulu halde bulunan diyaliz suyu arıtma sistemleri diyaliz çözeltilerinin seyreltilmesinde kullanılan arıtılmış suları üretiyor.
Hatay İlinde bugüne kadar yapılamayan “kimyasal ve mikrobiyolojik diyaliz suyu analizleri”, Mustafa Kemal Üniversitesi Teknoloji ve Ar-Ge Merkezi’ne yapılan yatırımla, cihaz altyapısı tamamlanarak yapılmaya başlandı. MARGEM’in sağladığı bu analiz hizmetlerinden, başta kamu ve özel hastaneler olmak üzere, özel diyaliz hizmeti veren merkezler de faydalanmaktadır.” -Cemil Yıldız-