Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da on binler başvurdu…

31 Ekim’de Sona Eriyor

31 Ekim’de Sona Eriyor

Hatay ve diğer kentlerdeki Mimarlar tarafından sert şekilde eleştirilen ve kentlerin ‘sağlıksız’ yapı stokunu tartışmalı bir şekilde ‘yasal’ hale getirdiğine işaret edilen ‘İmar Barışı’nda rakam 6 Milyon’u aştı bile…

Başvuru sürecinin 8 Haziran’da başladığı İmar Barışı’na bugüne kadar 6.3 milyon kişi başvurdu. Bakanlık, 31 Ekim’de sona erecek olan son başvuru tarihinin uzatılmayacağı konusuna işaret ederken, vatandaşları da, hiçbir şekilde mevcut imar kanunu kapsamında ruhsatlandırılamayan ve bunun sonucu olarak da iskan alamayacak olan kaçak veya projesine aykırı yapılmış yapılar için bu yasadan faydalanarak yapı kayıt belgelerini almaları konusunda uyarıyor.
İHTİYAÇ NEDENİ!-
Ülkemizdeki imara aykırı yapıların %50’in üzerinde olduğu biliniyor. Bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül ediyor. Bu yapılarda ise daha çok dar gelirli vatandaşlar oturuyor. Yapılan yasal düzenleme ile beraber, ülkemizde imar barışını sağlama maksadı hedeflenmiştir.
Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu, 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır. Vatandaş ve belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar, bugün artık mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar fazla dosyanın birikmesine yol açmış durumda. Ayrıca Belediyeler, imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini birçok sebepten dolayı gerçekleştirememektedir. Vatandaşlar ise bu ihtilaflardan dolayı, oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır.
-KAT MÜLKİYETİ-
Yeni düzenleme kapsamında; İskan alınamadığından kat mülkiyeti kurulamayan yapılarda “yapı kayıt belgesi” alındıktan sonra bazı koşullarla cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra, maliklerin tümünün muvafakat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Yani, kat mülkiyetinin kurulması için, maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında, yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekmektedir. Bu durumda, daha önce yapı kayıt belgesi bedeli olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecek. Bu işlemlerin sonucunda, kat mülkiyetine geçen yapıların alım ve satım işlemleri yasallık kazanacak ve arsa vasfından alınan emlak vergisi, yapı vasfından alınmaya başlanacağından, vergi kayıpları önlenecek. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulduğu için, bina; teminat, ipotek veya her türlü bankacılık işlemlerinde değerlendirmeye alınabilecek.
-SONUCU!-
» İmar Barışı’ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecek.
» Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacak. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbir malikleri tarafından alınacak.
» İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek.
» Yapı kayıt sahipleri, kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek.
-YENİLEME-
Alınacak yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak ve düzenlenen yapı kayıt belgesi, imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlamayacak, müktesep oluşturmayacak. -Tamer Yazar-