Hekim Birliği Sendikası Hatay Şube Başkanı Dr. Nurettin Yeral, Hatay’daki sağlık sisteminin deprem sonrası ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Deprem öncesinde şehirde 60-70 aile sağlık merkezi ve yaklaşık 1000 yatak kapasiteli çeşitli hastanelerin bulunduğunu vurgulayan Yeral, bu tesislerin büyük hasar gördüğünü ifade etti. Şu anda hekimler, konteynerlerde ve çadırlarda sahra hastanelerinde hizmet vermeye devam ediyor.
Dr. Yeral, 1. basamak aile sağlık merkezlerinden 66’sının yıkıldığını ve bunlardan yalnızca birinin yeniden inşa edildiğini belirtti. Hekimlerin deprem öncesi hizmet puanlarının aynı şekilde talep edildiğini de ekledi.
Yeral, 2. basamak sağlık hizmetlerinde özel ve kamu hastanelerinin ağır hasar aldığını ve yeni açılan hastanelerin hem yatak sayısı hem de işlev açısından yetersiz kaldığını kaydetti. Eğitim Araştırma Hastanelerinin fiziksel yapı, donanım ve malzeme eksikliklerinin devam ettiğini, ek ödemelerin Türkiye’nin en düşük ortalamasında olduğunu ifade etti. Ayrıca, randevu saatlerine uyulmadığını ve PDC kadrolarının deprem öncesine göre azaldığını belirtti.
Son bir ay içinde Hatay İl ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk nöroloji, çocuk enfeksiyon, çocuk kardiyoloji ve çocuk onkoloji gibi branşlarda en az 5-10 hekimin istifa ettiğini belirten Dr. Yeral, bu durumun birçok branşta ve hem çocuk hem de yetişkin hastalıklarında istifaları artırdığını vurguladı. Üniversite hastanesinde de benzer sorunların yaşandığını, göğüs cerrahisi ve plastik cerrahinin kapandığını, pediyatri bölümünde ise ciddi eksiklikler olduğunu söyledi.
Yeral, Hatay’ın 5-6. bölge olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, sağlık merkezlerinin kapasite ve donanımlarının artırılması gerektiğini belirtti. Çalışanlara afet bölgesi durumu gözetilerek ekstra teşvikler sağlanmasının önemini vurguladı. Hatay’daki sağlık merkezlerinin fiziki yapı, donanım ve malzeme eksiklikleri, barınma sorunları ve sosyal yetersizliklerin yanı sıra ödemelerin düşük ve gecikmeli yapılmasının da sorunları artırdığını ifade etti.
Başkan Yeral, “Bu sebeplerle birçok hekimin Hatay’ı terk etti, dışarıdan gelenler ise zor koşullarda hizmet etmeye çalışırken maddi ve manevi açıdan daha az değer görmekte. Bu zor koşullarda ne zamana kadar dayanabiliriz? Hatay’daki sağlık sistemi acil olarak iyileştirilmelidir,” dedi.