Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da Sağlıklı Hayat Merkezleri

Antakya ve İskenderun’da mevcut olan Sağlıklı Hayat Merkezlerinin hedef kitlesinde;

Antakya ve İskenderun’da mevcut olan Sağlıklı Hayat Merkezlerinin hedef kitlesinde; sadece hastaların değil, toplumun tüm kesimlerinin yer aldığı belirtildi.
Bakanlık genelgesi kapsamında Hatay il Sağlık Müdürlüğü: iki ilçede “Sağlıklı Hayat Merkezi” uygulaması ile sağlık açısından riskli bireylere önemli sağlık hizmetleri götürülüyor.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü bu alanda Antakya ile İskenderun ilçelerinde yürütülen çalışmaları şöyle duyurdu:
“Sağlıklı Hayat Merkezi; sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan çok amaçlı yapılardır. Sağlıklı Hayat Merkezleri, toplum sağlığı merkezine bağlı ek hizmet birimi olarak faaliyet gösterecektir.
Sağlıklı Yaşam Merkezleri tamamen ücretsiz!
Vatandaşlarımız, Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz den tamamen ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. İlimiz de; Antakya Sağlıklı Hayat Merkezi ile İskenderun Sağlıklı Hayat Merkezi olmak üzere iki adet merkez bulunmaktadır.
“Hastalığa değil, Sağlığa yatırım yapmak” anlayışını önemseyen Bakanlığımız;
Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltecek alışkanlıklar kazandırmak,
Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıkları kazandırmak, obeziteyle mücadele etmek,
Bağımlılık ve riskli davranış modellerinin yol açtığı sağlık tehditleri ile mücadele etmek,
Kronik hastalıklarla etkin bir şekilde mücadele etmeyi amaçlamaktadır.
Sağlıklı Hayat Merkezleri; Aile Hekimliği Hizmetlerini desteklemeyi ve güçlendirmeyi (sağlık danışmanlığı, röntgen, laboratuvar gibi), birinci basamakta hekimlik dışı sağlık hizmetlerine (diyetisyenlik hizmetleri, psiko-sosyal destek hizmetleri, fizyoterapi, çocuk gelişimine yönelik hizmetleri gibi) erişimi kolaylaştırarak hastaneye gereksiz başvurunun önüne geçmeyi, sigara ve benzeri zararlı maddelerin yol açtığı sağlık riskleri ve tehditleri ile mücadele etmeyi; hâlihazırda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam programı çerçevesinde yürütülen, hatalı beslenme alışkanlıkları ve obezite ile mücadele etmeyi; toplumun yaşam kalitesini yükseltecek alışkanlıkları kazandırmayı amaçlanmaktadır.
Toplumda sağlıklı hayat kültürünün teşviki için; Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması, hareketli hayat tarzının benimsetilmesi, tütün, madde ve alkol ile mücadele ve sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi gerekmektedir.
Sağlıklı Hayat Merkezinin hedef kitlesi sadece hastalar değil, hastalar ve sağlamlar olmak üzere tüm toplumdur. Sağlıklı beslenme kapsamında, diyetisyen rehberliğinde sağlıklı beslenme alışkanlığı önerileri verilirken, psikolog ve fizyoterapistlerin desteğiyle obezite için psikolojik destek ve fiziksel aktivite alışkanlığı da kazandırılmaktadır.
Sigara bırakma danışmanlığı Alo 171 hattı ile entegre bir biçimde doğrudan danışmanlık, destek ve takip hizmetleri, hekim, hemşire, diyetisyen ve psikoloğu içinde barındıran bir ekip tarafından sunulmaktadır. Kronik hastalık yönetiminde; aile sağlığı merkezleri ve aile hekimine tam destek amacıyla, psikolog, diyetisyen, fizyoterapist ve sosyal hizmet uzmanından oluşan ekipler, kişisel ve toplum eğitimleri ile işin içinde yer almaktadırlar. Alkol ve madde bağımlılarına, psikolog destek sağlanmaktadır. Fiziksel aktivitenin arttırılması ve sürdürülebilmesi için, Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz de fizyoterapistler de görev almaktadır.”
Hatay İl Sağlık Müdürlüğünün sağlıklı hayat merkezlerini anlatan açıklamasında merkezlerde verilen hizmetler de şöyle sıralanıyor:
“Vaka Kontrolleri, Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz ile hizmet alan kişiler arasındaki organizasyonu sağlamaktadır.
-Beslenme Danışmanlığı
-Fiziksel Aktivite
-Kronik Hastalıklarla
-Sağlıklı Yaşlanma Danışmanlığı
-Kadın ve Üreme Sağlığı
-Gebe Sınıfı
-Evlilik Öncesi Danışmanlık
-Bireysel Danışmanlık/Aile Danışmanlığı
-Sosyal Çalışmalar ve Toplumsal Destek
-Sigara Bırakma Polikliniği
-Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı
-Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı
-Sağlık Okuryazarlığı Okulu
-Okul Sağlığı Hizmetleri,
-Görüntüleme Hizmetleri
-Tıbbi Laboratuvar Ünitesi
-Enjeksiyon ve Pansuman Hizmetleri
-Tansiyon Ölçüm Hizmeti
-Enfeksiyon Kontrolü Hizmetleri
-Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Hizmetleri(KETEM)
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, sağlıklı hayat merkezleri ile iletişim telefonlarını da şöyle duyurdu:
Antakya : 0 326 213 5291-92-93
İskenderun : 0 326 616 8465-8480
-Selvi Günay-