Hatay’da, Türkiye’de benzeri yerleşim birimi yok!

Yaşayanların Tamamı “Dadük” Soyisimli… İlimiz Samandağ ilçesine bağlı Yayladağı yolu üzerinde kurulu bulunan Dadük Mahallesi, 200 haneli olup, dağ eteğinde bulunuyor. Mahallede, toplam 1500 civarında kişi yaşıyor. Bu 1500 kişinin tamamı ‘Dadük‘ soyadını taşırken, tamamı da akraba. Mahallede ‘Dadük’ soyadı taşımayan hiç kimse yaşamıyor. Dağ köyü Gözene’de yaşayan bin 500 kişinin tamamı aynı soyadı taşıyor. […]

Yaşayanların Tamamı “Dadük” Soyisimli…

İlimiz Samandağ ilçesine bağlı Yayladağı yolu üzerinde kurulu bulunan Dadük Mahallesi, 200 haneli olup, dağ eteğinde bulunuyor. Mahallede, toplam 1500 civarında kişi yaşıyor. Bu 1500 kişinin tamamı ‘Dadük‘ soyadını taşırken, tamamı da akraba. Mahallede ‘Dadük’ soyadı taşımayan hiç kimse yaşamıyor. Dağ köyü Gözene’de yaşayan bin 500 kişinin tamamı aynı soyadı taşıyor. DADÜK mahallesi halkı, gelin getiriyor, ancak yabancıya kız vermiyor ve mülk satmıyor.
Samandağ Dadük Mahallesi’nin 23 yıllık muhtarı Musa Dadük, dedeleri Mustafa Dadük’ün yaklaşık 3 asır önce Suriye’nin Laskiye kentinden Gözene Mahallesi’ne gelerek arazi satın aldığını, daha sonra amcaları Muhammed ve Dibo’nun akraba evliliği yapıp yöreye yerleştiklerini söyledi.
Soyadı Kanunu çıktığı günlerde, aile büyüklerinden birisinin, kaybolan horozların bulunması için yetkililerden yardım istediğini belirten Muhtar Musa Dadük, Nüfus Müdürlüğündeki memurun da Arapça “Dağa kaçan horozlar” anlamına gelen “Dadük” soyadını verdiğini söyledi.
Türkiye’de, kendileri gibi tek bir mahalleye yerleşen ve bu kadar kalabalık olan ikinci ailenin bulunmadığına dikkati çeken Musa Dadük, “Bu köyde ne hırsızlık, ne kavga, ne de cinayet var. Türkiye’nin en huzurlu mahallesiyiz. Çünkü hepimiz akrabayız. Birbirimizle iyi geçinir, dayanışma içinde oluruz” dedi.
“3 asırdır, Dadük Ailesi aynı mahallede yaşıyor. Yabancıya kız vermiyor, mülk satmıyoruz” diyen Muhtar Dadük, mahallede, dünyaya gözlerini açan erkek bebeklere çoğunlukla Ali, Hasan, Hüseyin ve Mehmet, kız çocuklarına ise Fatma ve Hatice isimlerinin verildiğini, bu yüzden resmi işlemlerde zorlukla karşılaştıklarını, ancak kendisine başvurulduğunda, anne-baba isimleri ve doğum tarihlerine bakarak sorunu çözdüğünü söyledi.
-Cemil Yıldız-

Exit mobile version