Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’daki 151 Çadırkent, 61 Çadırkente Düştü

Konteyner Kentlere Yönelme Var İlimiz Hatay genelinde depremzedeler için oluşturulan

Konteyner Kentlere Yönelme Var

İlimiz Hatay genelinde depremzedeler için oluşturulan ÇADIRKENT sayısı geçtiğimiz ay 151’e ulaşmış iken bugün bu sayı neredeyse % 60 oranında azaldı. Halen Hatay’da 61 çadır kent bulunuyor.

Mayıs ve Haziran aylarında ilimiz genelindeki çadırkent sayısı 151 iken bugünkü sayı 61 olarak karşımıza çıkıyor. Hatay genelindeki 61 çadırkentte toplam 7327 çadır bulunuyor bu çadırlarda yaşamaya çalışan sayısı da 30.908 civarında .

Sıcaklarla birlikte çadırlarda yaşamanın güçlüğü ortada.. Bu nedenle depremzedeler buldukça konteyner kentlere geçiyor. Önümüzdeki 10 gün içerisinde 10 çadır kent daha ortadan kaldırılacak.

Yurttaşlar çadır kentlerden dışarı çıkartılıp konteyner kentlere yerleştirilmeye çalışılıyor. Nedeni de: çadırda kalmak zorunda olan depremzedeler; 45-50 dereceleri bulan çadırlarda yaşam alanı kurmaya çalışıyorlar. Çocuklar ve bebekler sıcaklıklara dayanamadıkları için çıplak şekilde içeride ve dışarıda oturuyor. Sürekli olarak üstlerine su dökerek serinlemeye çalışıyorlar. Artan sıcaklıklarla bu şekilde mücadele edebilmeleri imkân dahilinde değil.

Konuyla ilgili bir TV kanalına açıklama yapan Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, konteyner ve çadırların büyük çoğunluğunun klima ve soğutma sisteminden mahrum olduğunun altını çizerek şöyle dedi:“Aşırı sıcaklıktan bayılma nöbetleri geçiren, mide bulantısı ve baş ağrısı yaşayan insanlar var. Kalp ve beyinle ilgili kronik rahatsızlığı bulunanlar ve yaşlılar için sorun gün geçtikçe hayati bir noktaya ulaşıyor. Hatırlatmak isterim ki; burada yaşayan yurttaşlarımızın sağlık durumunun takibi de oldukça zor. Etraflarında başvuracakları hastaneler mevcut değil. Aracı veya hastaneye gidecek durumu olmayan binlerce depremzede var. Hızlı müdahale imkânı olmadığı için hastalıkların kötüleşmesi söz konusu. Mevcut çadırlarda devam edilmesi oldukça güç. Eğer bir süre daha mevcut çadırlarla devam edilecekse çadırların üzerinde hava geçirgenli tenteler kullanılmalıdır. Maalesef vaat edildiği gibi kısa sürede konutların tamamlanması mümkün de gözükmemektedir. Prefabrik evler en azından hızlı çözüm olarak düşünülebilir. Tabii ki bunların yaz başından itibaren bilim insanlarıyla iletişime geçilerek çözülmesi gerekiyordu. Tedbir alınmadığı için mağduriyetlerin seviyesi her gün daha da artıyor. En azından acil müdahale ekipleri için araç ve ekipman desteği merkezi idareden sağlanmalıdır.” – Tamer Yazar