Hatay’daki Suriyeli öğrenciler TBMM’de konuşuldu

Eğitimde Demografik Risk Var… Reyhanlı’da, 45.182 Öğrencinin 18.004’ü Suriyeli! Resmi verilere göre sayıları 450 bin civarında olduğu açıklanan, bölge halkına göre ise sayıları 600 binin üzerinde olduğu öne sürülen ilimizdeki Suriyeli nüfus içindeki öğrenci sayısına dair yüksekliğin, derslerde verimliliği düşürdüğü öne sürüldü. En çok Suriyeli nüfusun olduğu Reyhanlı ilçesinde ilk, orta ve lisede toplam 45.182 […]

Eğitimde Demografik Risk Var…

Reyhanlı’da, 45.182 Öğrencinin 18.004’ü Suriyeli!

Resmi verilere göre sayıları 450 bin civarında olduğu açıklanan, bölge halkına göre ise sayıları 600 binin üzerinde olduğu öne sürülen ilimizdeki Suriyeli nüfus içindeki öğrenci sayısına dair yüksekliğin, derslerde verimliliği düşürdüğü öne sürüldü.

En çok Suriyeli nüfusun olduğu Reyhanlı ilçesinde ilk, orta ve lisede toplam 45.182 öğrenci öğrenimini sürdürürken, bunların % 40’ına karşılık olan 18.004’ü ise Suriyeli.

Konu, önceki günkü TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirildi. Hatay CHP Milletvekili ve kendisi de Reyhanlılı olan İsmet Tokdemir, ilimizdeki Suriyeli misafirlerin en çok da eğitime olumsuz etki yaptıklarının altını çizerek, “Eğitim başta olmak üzere, çok boyutlu bir demografik risk var. Bu nedenle, bir an önce dış politikamız gözden geçirilerek, bu sığınmacıların geri dönüşü sağlanmalı” dedi.

Çarşamba günkü TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Tokdemir’in söyledikleri özetle şöyle:

“Hatay, 2011’den beri yüz binlerce Suriyeliyi hoşgörüyle misafir ediyor. Reyhanlı ve Antakya’daki yüksek Suriyeli nüfus, en çok eğitimi etkiliyor. Suriyelilerin ilköğretim okullarındaki çocuklarının sayısı, Türk öğrencilerin sayısını geçmeye başladı. Sadece Reyhanlı’da, 45 bin öğrenci var. Bu öğrencilerin 18 bini Suriyeli.

Sınıflarda, Türklerle Suriyelilerin karışık olma zorunluğu var. Suriyeli öğrenciler Türkçe bilmiyor ve haliyle dersleri anlayamıyorlar. Öğretmeler de dersleri nasıl işleyeceklerini bilmiyor. Dersler, Türk öğrencilere göre işlenince Suriyeliler, Suriyelilere göre işlenince de bizim çocuklarımız geri kalıyor. Yani eğitim başta olmak üzere, çok boyutlu demografik bir risk var.

Bir an önce dış politika gözden geçirilerek, bu sığınmacıların geri dönüşü sağlanmalı.”

-Cemil Yıldız-

Exit mobile version