Yangınlar Neden Hatay’da Çıkıyor, Hedef Nedir?
2020, tüm uğursuzluğuyla ülkemize geldi ve bu olumsuz tablo hala devam ediyor. Covid salgını, ekonomideki olumsuz gelişmeler derken, Hatay’daki orman yangınları da bitmek bilmeden devam ediyor.
Son bir ayda, Hatay’ımızın 15 ilçesinin neredeyse yanmayan bölgesi kalmadı. Antakya-İskenderun-Arsuz-Samandağ-Belen-Dörtyol bölgelerinde yangınlar çıktı. Son 1 ayda, nerdeyse ildeki tüm orman arazilerinde yangın çıkması, hukukçu tabiri ile “hayatın olağan akışına aykırıdır”. Şahsen, tüm bu yangınların terör faaliyeti olduğu düşüncesindeyim.
Neden Hatay’da böylesi büyük yangınlar çıkıyor, yahut çıkartılıyor; sorulması ve cevaplanması gereken önemli bir sorudur bu. Konunun tüm detaylarıyla tartışılması gerekir.
Ekolojik Denge Bozuldu, Tekrar Ağaçlandırma Şart
Antakya-İskenderun-Arsuz-Samandağ-Belen-Dörtyol bölgelerindeki yeşil alanlarımızın büyük bir kısmı yandı. Tahmin ediyorum ki, bundan sonraki senelerde Hatay iklimi ve ekosistemi, büyük zarar görecektir.
Bölgemizdeki yetkililer, yangının söndürülmesi için çaba gösteriyor, üzülüyor. Fakat beklentimiz, sadece bölgeye gidip oradan fotoğraf paylaşılması, üzüntü mesajlarının paylaşılması değil. Biz Hataylılar, öncelikle kimlerin bu yangına sebep olduğunun bulunmasını ve bunların en ağır cezalara çarptırılmasını bekliyoruz.
Sonrasında, küle dönen ormanların tekrar ağaçlandırılmasını, yeşil alanlara çevrilmesini bekliyoruz. Bunun için Hatay Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize, 15 İlçe Belediyemize, tüm Sivil Toplum Kuruluşlarına, Odalara, iş insanların çağrım var. Lütfen, bir masada oturalım ve hep beraber; orman yangınlarını nasıl engelleriz, o bölgeleri tekrar nasıl en kısa sürede ağaçlandırabiliriz, bunları konuşmalıyız. Ve bu toplantı sonrası bir yol haritası çıkararak, toplumun tüm kesimlerinin ve Türkiye’deki tüm gönüllülerin bu sürece destek olmasını sağlamalıyız.
Kapsamlı ve doğru bir ağaçlandırma projesi yapıldıktan sonra, eminim ki tüm Türkiye’den binlere gönüllü ve kurum, bu projeye destek verecektir.
Orman Faaliyetlerinin Kendini Revize Etmesi, Gerekli Tedbirleri Alması Gerekir
Arka arkaya gelen orman yangınları, bu konudaki yetkililerin de ilgili kurumlarda tekrar çalışmalar yapılması gerektiğini göstermiştir.
Mesela çam ağaçlarındaki kozalakların patlayarak çok geniş çevrelere yangını sıçrattığı ifade edilmekte. Demek ki bu ağaçlar değiştirilmeli.
Ormanların içerisine sıkça yollar açılmalı. Belirli bölgelere gözlem kuleleri kurulmalı. Bilhassa yaz aylarında bu gözlemler-denetimler sıklaştırılmalı.
Orman arazileri içerisinde belirli bölgelere göletler oluşturulmalı. Çok geniş alanlara yayılan orman yangınları ile geleneksel yöntemlerle başa çıkmak çok zordur.
Ekonomi Olumsuz Etkilenecek
Bölgede birçok işletme yandı, birçok insan evlerinden oldu. Tarım-hayvancılık-ticaret, önemli bir yara aldı. İnsanlar, evlerinden tahliye olmak zorunda kaldı. Bu zararlar ile karşılaşan kişilerin-kurumların önüne bürokratik engeller çıkarılmamalı. Zarara uğrayan kişilere-kurumlara, zararlarının hızlıca giderilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu kişilerin vergi-banka ödemeleri ertelenmeli, düşük faizli sonradan ödemeleri krediler sağlanmalı.
Hatay’da BİR Olmak Şart
Hatay, tek ve hepimizin. “Oneandonly”, yani biricik ve rakipsiz. Hepimiz el ele vermeliyiz. Hatay el ele verince, inanıyorum ki, tüm Türkiye’den bir Hatay gönüllüsü, Hataylı, birçok kurum ve kuruluş, Hatay’ın tekrar ağaçlandırılması için ciddi bir destek verecektir. Ve bu birliktelik tüm Türkiye’ye örnek olacak, yaşadığımız zor zamanlarda BİR olursak neleri başarabileceğimizi gösterecektir.
YORUMLAR