Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’dan Adana ve Kayseri’ye

Fuat Tosyalı’nın Akdeniz hedefi

Fuat Tosyalı’nın Akdeniz hedefi

AKİB Koordinatör Başkanı, Hatay ekonomisinin amiral gemilerinden Tosyalı Holding CEO’su Fuat Tosyalı; enerji, demir çelik ve petrokimya sektörlerinde mega projelerin hayata geçirildiği, gıda, tekstil, mobilya ve tarımsal ürün işleme alanlarında yeni organize sanayi bölgeleri ve üretim merkezlerinin planlandığı Akdeniz Bölgesi’nin, küresel ticarette dinamikleri Türkiye lehine değiştireceğini vurguladı.

Demir çelik, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, kimyevi maddeler ve mamulleri, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil ve ham maddeleri ile yaş meyve sebze sektörlerinde faaliyet gösteren ihracatçıların çatı kuruluşu olan Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) Koordinatör Başkanlık görevini üstlenen, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, ihraç pazarlarında rekor üzerine rekor kıran Akdeniz Bölgesi’nin

küresel arenada elde ettiği kazanımları koruması ve geliştirmesi için çevre dostu sürdürülebilir üretime ve yenilikçi ürünlere odaklandıklarını belirtti. Tosyalı, uluslararası pazarlarda rekabet üstünlüğü elde etme yolunun; güvenli, kaliteli, sürdürülebilir, çevre dostu ve yenilikçi ürünlerden geçtiğinin de altını çizdi. Başkan Fuat Tosyalı, AKİB’in sorumluluk bölgesini oluşturan Hatay, Mersin, Adana, Kayseri ve Karaman illerinde faaliyet gösteren ihracatçılar başta olmak üzere, tüm üyelerinin, öngörülen süreçte “yeşil dönüşüm” hibelerinden yararlanması, teşvikler ve düşük faizli kredilerle çevre dostu yatırımları hayata geçirmesi için seferber olacaklarını da dile getirdi.

-BÖLGE İLLERİ-

Hatay, Adana ve Kayseri’de hayata geçirilecek yatırımların, Akdeniz Bölgesi için ciddi bir ivme yaratacağını da ifade eden Tosyalı, şöyle devam etti:

“Adana’da rafineri ve petrokimya tesislerinin kurulacak olması, Hatay’da karbon siyahı yatırımının devreye alınması ve büyük ölçekli nitelikli demir çelik yatırımlarında son aşamaya gelinmesi, Kayseri’de süngerin ham maddesi olan poliolün yerli imkanlarla üretilmesi konularında olgunlaştırılan projeler, ihracatımızda büyük atılımlar yapmamızın önünü açacaktır.”

-YATIRIMLAR-

Tosyalı Holding’in, Türkiye sınırları içinde ve Afrika kıtasında yaptığı yatırımlara da değinen Başkan Tosyalı, şöyle devam etti:

“İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) hayata geçirdiğimiz 2,5 milyar dolar değerindeki yatırımımızı, 2022 sonunda devreye almayı planlıyoruz. Yıllık 4 milyon tonluk bir üretimle devreye girecek bu tesisimizde, yassı çelik başta olmak üzere, nitelikli çelik üretimine odaklanacağız. En gelişmiş teknolojileri kullanacağımız, Endüstri 4.0 uyumunda bizi küresel rekabette öne geçirecek bir tesis olacak. Sarıseki Tesisi’yle de, daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı Tosyalı olacak. 2 tane dev, kuantum teknolojili çelikhanesi olacak. 2 limanı ile bu tesisimiz, güncel fiyatları baz alırsak, yaklaşık 4 milyar dolarlık ithal ikamesine katkı sağlayacak. Türkiye’nin katma değerli ihracatına ve cari açığın daraltılmasına ciddi bir katkıda bulunacağız. Aynı şekilde Cezayir’de son etap yatırımlarımız da devam ediyor. Tosyalı Cezayir tesisimiz, yıllık 2,5 milyon ton kapasite ile dünyanın en büyük DRI üretim tesislerine ve DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağına sahip tesisleridir. Bu tesisimizde, 2 yıldır üst üste üretimde dünya rekoru kırıyoruz. Şimdi en yüksek teknolojiye sahip yeni bir DRI tesisi ve onun önündeki 4 milyon ton/yıl üretim kapasiteli yassı çelik tesis yatırımımızı hayata geçiriyoruz. Bu yatırımızı, 2024’ün ilk yarısında tamamlamayı planlıyoruz. Yeni tesisimiz, daha düşük karbon ayak izi ile dünya çelik endüstrisindeki en iyi uygulamalardan biri olacak. Bu yatırımla, Cezayir’de yassı çelik de üreteceğiz. Cezayir’e yaptığımız bu yeni teknoloji transferi ile çevresel etki açısından daha da rekabetçi olacağız. Asıl önemlisi de bu tesisimiz hidrojen ile çalışma kabiliyetine sahip olacak. Dünyada, hidrojen ile çalışabilen böyle bir teknolojiye yatırım yapan ilk Türk firması, Tosyalı olacak. Yapacağımız bu ve bunun gibi yeni sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarla, dünyanın önde gelen yeşil çelik üreticilerinden biri olmaya ve küresel sektör klasmanında üst basamaklara doğru yükselmeye devam edeceğiz.” -Haber/Tamer Yazar-