Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), organize sanayi bölgelerinde üretim yapan 64 bin sanayi tesisini kapsayacak OSBÜK-OSB Yıldızları-İlk 500 Araştırması’nı başlattı. Bu yıl ilki yapılacak araştırmayla, OSB’lerdeki sanayi tesisleri “ihracattan istihdama, Ar-Ge’den dijital dönüşüme” kadar birçok alanda değerlendirilecek.
Sanayi üretiminin lokomotifi olan organize sanayi bölgeleri, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK’ün son organizasyonu ile yıldızlarını seçiyor. Sivas’ta kurulan Şarkışla Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB ve Aydın’da kurulan Aydın-Efeler Kadıköy Tarıma Dayalı İhtisas (Jeotermal Isıtmalı Sera) OSB ile birlikte Türkiye’de OSB sayısı 347’ya ulaşırken, Hatay; Antakya, Hassa, Erzin, İskenderun, Kırıkhan ve Payas Organize Sanayi Bölgeleri ile bu üretim gücüne destek veriyor.
-64 BİN TESİS-
Türkiye genelindeki OSB’ler için harekete geçen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) son çalışması da bu ortak üretim gücüne dair oldu. OSBÜK, organize sanayi bölgelerinde üretim yapan 64 bin sanayi tesisini kapsayacak OSBÜK-OSB Yıldızları-İlk 500 Araştırması’nı başlattı.
OSBÜK’ten yapılan açıklamada, bu yıl ilki gerçekleştirilecek araştırma kapsamında, OSB’lerdeki sanayi tesislerinin; ihracattan istihdama, Ar-Ge’den dijital dönüşüme kadar birçok alanda değerlendirileceği ve araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.
-SAHA ÇALIŞMASI-
Açıklamada görüşlerine yer verilen OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, saha çalışmalarının başladığını, hedeflerinin, OSB’lerde üretim yapan sanayi tesislerinin verilerini daha sağlam bir şekilde analiz ederek, Türkiye’nin kalkınmasına daha güçlü destek vermek olduğunu vurguladı.
Kütükcü, Türkiye’de 1961’de başlayan OSB’leşme hikayesinin, sınırları aşan bir başarı öyküsüne dönüştüğünün altını çizerek, şunları kaydetti:
“Şu anda, 81 şehrimizde 347 organize sanayi bölgemiz var. OSB’lerde, sanayi üretiminin yüzde 40’ı gerçekleştiriliyor ve 2 milyon 100 bin insanımıza doğrudan istihdam sağlanıyor. OSB’lerimizin bu başarı öyküsünü, ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak için yeni bir süreç başlattık. Çalışmamızı her yıl yaparak kamuoyuyla paylaşacağız. Türkçe-İngilizce olarak yayınlayacağımız bu raporla, OSB’lerimizin ve sanayicilerimizin başarılı performanslarını ulusal ve uluslararası çapta anlatacak etkin bir referans kaynağı da ortaya koymuş olacağız.”
-İLK VE TEK-
Kütükcü, 64 bin sanayi tesisini kapsayacak “OSBÜK-OSB Yıldızları-İlk 500 Araştırması”nın, Türkiye’de kendi alanında yapılacak ilk ve tek çalışma olacağının altını çizerek, tüm OSB’lere ve katılımcılarına bu çalışmaya destek vermeleri çağrısında bulundu.
-KRİTERLER!-
OSBÜK-OSB Yıldızları İlk 500 Firma Araştırması, şu kriterlere yer verecek:
• 2020 yılı OSB’ler Performans Analizi,
• 2020 yılı ihracat performansına göre ilk 500 OSB firması,
• 2020 yılı yurt içi satış performansına göre ilk 500 OSB firması,
• 2020 yılı en fazla istihdam yapan ilk 500 OSB firması,
• 2020 yılı en fazla kadın istihdamı yapan ilk 500 OSB firması,
• 2020 yılı en fazla Ar-Ge harcaması yapan ilk 500 OSB firması,
• 2020 yılı en fazla yatırım yapan ilk 500 OSB firması,
• 2020 yılı en fazla patent alan ilk 500 OSB firması,
• 2020 yılı en fazla dijital dönüşüm yatırımı yapan ilk 500 OSB firması,
• 2020 yılı alfabetik sıralamaya göre ilk 500 OSB firması…
Tamer Yazar