Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’dan Adana’ya Soğan tarlada kaldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Hatay, Adana, Bursa/Karacabey’de yer yer yazlık soğan tarlada kalmıştır.”

Hatay’ı da yakından ilgilendiren patates, kuru soğan ve limondaki sıkıntıları gündeme taşıyan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; kuru soğan, patates ve limondaki tüketimdeki daralma ve ihracata getirilen kısıtlamanın çiftçileri mağdur ettiğini belirterek, “Kuru soğanın fiyatı 30, patatesin fiyatı 40 kuruşa kadar gerilemiştir. Depoda bekleyen limon, fire vermektedir. Çiftçilerimiz, üretimden kopma noktasına gelmiştir. Kuru soğan, patates ve limonda ihracata getirilen kısıtlama kaldırılmalıdır” diye konuştu.
-3 İL’DE-
Her ne kadar soğan, patates ve limonda kısmen ihracata izin verilmiş, patateste de 500 dolar gözetim uygulaması kararı getirilmiş olsa da, bu kararların yeterli olmadığını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
“İhracat izninin geç açıklanması ve kısıtlı miktarda izin verilmesi, pazarın kaybedilmesine de yol açmıştır. Soğan, patates ve limon üreticilerimiz, piyasadaki belirsizlik ve düşük fiyat nedeniyle mağdur oldukları gibi, piyasada tüccarın yeterli alım yapmaması nedeniyle pazarlama sorunları da yaşamaktadırlar. Özellikle Adana, Hatay, Bursa/Karacabey’de yer yer yazlık soğan tarlada kalmıştır. Yenişehir’de ise soğan hasadı yeni başlamasına rağmen 30 kuruşa alıcı beklemektedir.
Adana ve Hatay’da patates hasadı bitmiş, Ödemiş’te hasadın sonuna gelinmiştir. Ödemiş’te patates fiyatı 95 kuruştan 40 kuruşa gerilemiştir. İnegöl ve Yenişehir’de patates hasadı başlamıştır.
Limonda ise ihracat izni verilen 10 bin ton kotanın ancak 4 bin tonu ihraç edilebilmiştir. İhracat kısıtı ve talepteki daralma nedeniyle depolarda alıcı bekleyen limonda kalite kayıpları yaşanmıştır. Hem pazar hem kalite kaybı üreticilerimizi mağdur etmiştir. Eldeki ürün pazarlanamadığı takdirde ürün yaşanan kayıplar daha da fazla olacaktır.”  Tamer Yazar