Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’dan Ankara’ya…
GİDECEKLER Mİ, tartışması!

Ana Muhalefetin “Davul zurna ile göndereceğiz” dediği Suriyeli sığınmacılar için

Ana Muhalefetin “Davul zurna ile göndereceğiz” dediği Suriyeli sığınmacılar için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Göndermeyeceğiz” açıklaması ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanının, “Azınlığa düşebiliriz. Türkiye’den ayrılık için referandum düzenlense ne yaparız?” çıkışı, kendi içinde yarattığı tartışmayı büyütmeyi sürdürüyor.

Türkiye, 11 yılına giren Suriye iç savaşı nedeniyle, en fazla sığınmacı barındıran ülke konumunda. Şu anda kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 4 milyona yakın. Afganistan ve başka ülkelerden gelenler ve kayıtsızlarla beraber, toplam sığınmacı sayısının 8 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.

Sığınmacı nüfusunun çok küçük bir bölümü kamplarda, tamamına yakını ise şehirlerde barınıyor. Göç İdaresi Başkanlığı’nın 24 Şubat 2022 tarihli verilerine göre, en çok Suriyelinin yaşadığı ilk 10 şehir sırasıyla İstanbul, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Konya ve Kilis.

-ENDİŞE!-

Hatay, bu konumuyla da son dönemde gündemde. Hatay gibi, nüfusuna göre yoğun bir sığınmacı barındıran şehirlerin yerel yöneticileri ise orta ve uzun vadede demografinin değişmesi ihtimalinden dolayı endişeli. Bu konuda konuşan son isim, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş.

Hatay’ın, Kurtuluş Savaşı sonrası, 1938 yılında kısa bir süre ayrı bir devlet olduğunu ve sonradan yapılan referandumla Türkiye’ye bağlandığını hatırlatan Savaş, Suriyeli sayısının artmasının, bu nedenle Hatay için ayrı bir hassasiyeti bulunduğunu aktarıyor.

Savaş, referandumda Hatay’ın çok küçük bir farkla Türkiye’ye bağlandığını söyleyerek, “Yarın, Türkiye’nin hafif nezle, grip olduğunu düşündüğünüzde, 10-20 yıl sonra birileri bir referandum daha dese, biz ne yaparız? Bence, bugünden önlem almak ve tarihten ders almak gerekir. Ben, bunu iktidara hatırlatmak istedim. Çünkü bu konuları yerel yöneticilerin çözme şansı yok” yorumu yapıyor, yaparken de tartışmaya açık ayrı bir başlık açıyor.

-BARIŞ!-

CHP’li Belediye Başkanı Savaş, Parti olarak, sığınmacıları zorla göndermekten yana olmadıklarını ve bunun ancak Suriye’de bir barış ortamı sağlanmasından sonra mümkün olabileceğini de belirterek, Türkiye’nin son dönemde yaptığı dış politika hamlelerine de şöyle dikkat çekiyor:

“Biz demiyoruz ki bu insanları sokağa atalım. Ama nasıl İsrail, Ermenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile barış yapabiliyorsak, Suriyeliler de bizim kadim dostlarımız. 100 yıl önce aynı devletin milletiydik. Dolayısıyla bu insanlarla barış yapmak, diğer ülkelerden çok daha öncelikli olmalı.”

Tamer Yazar