Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’dan ‘asrın felaketi’ için eşit şartlar talebi

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD),

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD), Hatay Genç İş İnsanları Derneği (HAGİAD) ve Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) tarafından yapılan ortak açıklamada, 6 Şubat depremleriyle büyük yıkım yaşayan Hatay’ın ekonomik ve sosyal yaralarının halen sarılmaya çalışıldığına dikkat çekildi. İş dünyası temsilcileri, mücbir sebep uygulamasının kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirterek, bölgenin ekonomik toparlanması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

“Mücbir sebep uygulaması genişletilmeli”

Açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı cirosu 2 milyon 500 bin liranın altında kalan mükellefler için 6 aylık mücbir sebep uygulamasının önemli bir adım olduğu vurgulanırken, şu ifadeler kullanıldı:
“Bölgemizin yaşadığı yıkımın büyüklüğü düşünüldüğünde, bu uygulamanın genişletilmesi şarttır. Tüm sektörler depremlerden olumsuz etkilenmiş, ticari faaliyetler sekteye uğramıştır. Diğer mükelleflerden geçmiş dönem borçlarının 24 ay taksitlendirilmesinde rasyo-likidite oranı ve teminat talep edilmesi, bölgemizde ekonomik faaliyetlerin toparlanmasını ciddi şekilde zorlaştırmaktadır.”

Van depremi örneği hatırlatıldı

Açıklamada, 2011 Van depremi sonrası mücbir sebep süresinin 5 yıl 7 ay olarak belirlendiği ve borç yapılandırmalarında önemli kolaylıklar sağlandığı hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:
“Hatay’da yaşanan yıkımın büyüklüğü göz önüne alındığında, benzer bir yaklaşımın benimsenmesi hem adil hem de gereklidir. Depremzedeler arasında ayrım yapılmamalı, Van depremindeki şartlar ‘asrın felaketi’ olarak adlandırılan bu deprem için de uygulanmalıdır. Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak için adaletli bir düzenleme yapılmalıdır.”

Hatay’ın ekonomiye katkısına dikkat çekildi

2021 yılı vergi sıralamasında Türkiye genelinde 7’nci sırada yer alan Hatay’ın ülke ekonomisine sağladığı katkının altı çizilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
“Depremle birlikte tüm sektörler olumsuz etkilenmiş, işletmeler büyük zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Bu kapsamda, tüm mükellefler için mücbir sebep süresinin uzatılması, geçmiş dönem borçlarının yapılandırılmasında esneklik sağlanması ve rasyo-likidite oranı gibi kısıtlamaların kaldırılması gerekmektedir.”

“Özel destek paketi şart”

İş dünyası temsilcileri, açıklamalarını şu taleple noktaladı:
“Hazine ve Maliye Bakanımızdan, depremlerden en fazla zarar gören Antakya, Defne, Hassa, Samandağ ve Kırıkhan ilçelerimiz için özel bir destek paketi oluşturmasını, mücbir sebep uygulamasını genişleterek bölgemizin yeniden ayağa kalkmasına katkı sunmasını talep ediyoruz.”