Bin bir zahmetle toplanan kurbağalar, Avrupa mutfaklarının menülerini süslüyor
Türkiye’nin çeşitli yerlerinden bin bir zahmetle toplanan kurbağalar, Avrupa mutfaklarındaki menülerde yerini alıyor. Anadolu’nun pek çok şehrinde yapılan kurbağa avcılığında, Hatay, başat kentlerden sayılıyor. Hatay’da gece avcılığıyla yakalanan kurbağalar, ihracat kalemleri arasında yer alıyor. Meşakkatli avcılıkta ustalığını babalarından öğrenen yeni nesil avcılar, çeşitli nedenlerle azalan kurbağa popülasyonuna rağmen mesleği sürdürmek adına mücadelelerine devam ediyor.
Babadan oğula geçen meslek…
Türkiye’de kurbağa ihracatının bir bölümünün karşılandığı Kırıkhan ilçesindeki kurbağa avcıları, babadan oğula geçen mesleklerini sürdürüyor. İlçeye bağlı Gölbaşı Mahallesi’ndeki Gölbaşı Gölü’nde gün batımında bir araya gelen kurbağa toplayıcıları, havanın kararmaya başlamasıyla birlikte ateş yakıp hazırlıklarına başlıyor. Yanlarında getirdikleri çizme, tulumlarını giyen kurbağa avcıları kepçe, gaz lambası ve fenerlerle kurbağa avlayacakları bölgeleri belirleyip dağılıyor. “Ya nasip” diyerek soğuk ve karanlık gecede göl içerisinde vücutlarının yarısına kadar suya girip kurbağa aramaya başlayan avcılar, bir yandan da ayaklarını suda savurarak, kurbağaların yüzeye çıkmasını bekliyor.
Sabahın ilk ışıklarında mesai başlıyor…
Buldukları kurbağaları, elleriyle ve kepçe aracılığıyla sudan çıkaran avcılar, yakaladıkları kurbağaları bellerine bağladıkları bidonlara veya çuvallara dolduruyor. Sabahın ilk ışıklarına kadar kurbağa toplamaya devam eden avcılar, topladıkları kurbağaları tüccarlar aracılığı ile yurt dışına ihraç ediyorlar.
Çocukken babasından öğrendiği kurbağa avcılığını 30 yıla yakın zamandır sürdüren 4 çocuk babası Seyfettin İpek (37), mesleği babasından, babasının da dedesinden öğrendiğini anlattı.
Günde 10 kilo kurbağa avı…
Türkiye’nin birçok bölgesinde kurbağa topladıklarını aktaran İpek, şöyle konuştu:
“Diyarbakır, Ağrı, Antalya, Aydın, Ankara gibi Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gidiyoruz. Tehlikeli derelere giriyoruz. Bazen suda neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. 2-3 günde 500 lira civarı para kazanıyoruz. Kurbağa avlamaya yazın geceleri, kışın ise genelde gündüzleri gidiyoruz. Yaz aylarında, kişi başı 30 kilo civarında topluyoruz. Kışın ise havaların soğuk olduğundan, günde 10 kilo kadar kurbağa avlıyoruz. Kışın en sert geçtiği 3 ay da ise evimizde kalıyoruz. Topladığımız kurbağaları tüccara satıyoruz. Onlar da Fransa başta olmak üzere, çeşitli ülkelere ihraç ediyorlar. Topladığımız kurbağaların kilosunu 30 liradan satıyoruz. Yazın havalar sıcak olunca, kurbağa daha fazla oluyor. O zamanda kilosunu 25 liradan satıyoruz. Tüm geçimimi kurbağa avlayarak sağlıyorum.”
Kurbağa toplamanın soğuk havalarda daha zor olduğunu belirten İpek, bazen kilometrelerce yol kat ederek gittiği avcılıktan eli boş döndüğü zamanlar olmasına rağmen, mesleğini sevdiğini sözlerine ekledi.
Kurbağa ev geçindiriyor…
Çocukluğundan bu yana kurbağa avcılığı yaptığını söyleyen Duran Hakan (36) ise mahallelerindeki birçok kişinin geçim kaynağının kurbağa avcılığı olduğunu söyledi. Hakan, 8 kardeş olduklarını ifade ederek, “Babam gibi bende evimin geçimini kurbağa toplayarak sağlıyorum. Yaz mevsiminde kurbağa daha fazla oluyor. Bazen 60 kiloya yakın kurbağa avlıyoruz. Genelde tüccar bizden talep ediyor, biz de onların talebi doğrultusunda kurbağa avlamaya çıkıyoruz” diye konuştu.
Hakan, kurbağa toplamanın, kış aylarında gece soğuktan dolayı çok zor olduğunu sözlerine ekledi. Kurbağa avcılığının bazı kesimler tarafından ilginç bulunduğunu belirten Mahmut İpek ise çeşitli kurbağalar olduğunu, genelde temiz suda yaşayan kurbağaları avladıklarını kaydetti.
Mehmet ÖZGÜN