Hatay’dan ‘İnternet kaosu ‘hikayeleri

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından Hatay’da internet altyapısı büyük oranda zarar gördü. Antakya ilçesine 20 kilometre mesafedeki Yaylacık Mahallesi’nde yaşayan yaklaşık bin 500 nüfuslu mahallede, depremin etkisiyle evlerinde internet kullanamıyor ve iletişimde zorluk çekiyorlar. Mahallenin yüksek noktalarına çıkarak sinyal arayan vatandaşlar, özellikle yağışlı havalarda büyük güçlüklerle karşılaşıyor. Depremin olumsuz etkilediği altyapı, bölgede sinyal alabilecek baz […]

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından Hatay’da internet altyapısı büyük oranda zarar gördü. Antakya ilçesine 20 kilometre mesafedeki Yaylacık Mahallesi’nde yaşayan yaklaşık bin 500 nüfuslu mahallede, depremin etkisiyle evlerinde internet kullanamıyor ve iletişimde zorluk çekiyorlar. Mahallenin yüksek noktalarına çıkarak sinyal arayan vatandaşlar, özellikle yağışlı havalarda büyük güçlüklerle karşılaşıyor.

Depremin olumsuz etkilediği altyapı, bölgede sinyal alabilecek baz istasyonu olmamasına sebep oluyor. Yaylacık Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, cep telefonu ve internet üzerinden iletişim kurmakta güçlük çekiyorlar. Dünya genelinde 5G teknolojisine geçildiği bir dönemde ‘Alo’ kelimesine ve görüntülü konuşmaya hasret kalan vatandaşlar, bölgeye baz istasyonu kurulmasını talep ediyorlar.

Mahalle sakinlerinden Necdet Temiz, depremin ardından evlerinde internet kullanamadıklarını belirterek, köylerinde şebeke olmadığını ve baz istasyonu olmadığından dolayı haberleşmede sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Köyde telefonla görüşmek için en az 1 kilometre yükseğe çıkmak zorunda kaldıklarını dile getiren Temiz, “Yıl 2024, burada ambulansı arayabileceğimiz nokta bize en az 1 kilometre” şeklinde konuştu.

İletişimde yaşanan zorlukları dile getiren Yasin Sökmen, köylerinde şebekenin olmaması ve haberleşme imkanlarının sınırlı olması nedeniyle önlemlerin alınmasını istedi. Aynı şekilde Cengiz Yılmaz da köylerinde normal telefonla görüşme yapamadıklarını ve yetkililerden destek beklediklerini ifade etti.

Cep telefonu kullanıcısı Cengiz Yılmaz, bölgede iletişim sorununun deprem sonrası daha da arttığını belirterek, “1999’dan bu yana cep telefonu kullanmaktayım, fakat şu an bizim köyümüzde normal telefonla görüşme yapamıyoruz. Sıkıntılı ya da acil bir durumumuz olduğunda köyün yüksek tepelerine ya da yolun dışına bir buçuk kilometre gittiğimiz yerler oluyor. Ancak orada az bir şekilde şebeke gidip geliyor. Yetkililerden bu sıkıntımızı bir an önce çözmelerini istiyoruz. Önce arada da olsa çekiyordu, depremden sonra daha da gitti” şeklinde konuştu.

 

Osman Ok ise acil çağrı merkezini arayabilmek için 3 kilometrelik bir yolu yürümek zorunda kaldıklarını ifade ederek, “Hastamız olduğunda 112’yi bile arayacak durumumuz yok. 2-3 kilometre dışarıya gidiyoruz. Hastamız evde can çekişirken biz telefonumuza şebeke arıyoruz. Gelsinler burada telefonla konuşup, internete bağlanmayı denesinler, bize hak verirler. Burada çekip çekmediğini görsünler” dedi.

Yağmur altında yüksek bir noktada çocukları ile görüşmek zorunda kalan Celal Demir de yaşadıkları yerde telefon çekmediğini belirterek, “Bizim yaşadığımız yerde telefon çekmiyor. Oradan buraya mecburen geliyoruz. Çocuklar Manisa’da, mecburen görüşmek zorunda kalıyoruz. Yağmurda zor oluyor ama başka çaremiz yok” şeklinde konuştu.

Exit mobile version