170,7 Milyon Dolarlık Satış
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Hatay / Samandağlı Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, yılın ilk 5 ayına ilişkin ihracat rakamlarını paylaştı. Buna göre, Türkiye’nin yılın 5 ayında yapılan 915,4 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze satışının yüzde 68’ini Hatay, Mersin, Antalyalı üreticiler gerçekleştirdi.
Türkiye’nin Mayıs ayı yaş meyve sebze ihracatını değerlendiren, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, bu ay içinde 244 bin ton ürünü dış pazarlara ulaştırıp geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artışla 159,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi. Başkan Sin, Türkiye genelinde sektörün koordinatörlük ve sekreterya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin, aynı dönemde 111 bin ton ürün satıp yüzde 6 artış yakalayarak, 62 milyon dolar ihracat rakamına ulaştığını belirtti.
-ZARAR GÖRDÜ-
2020 yılı Ocak-Mayıs döneminde, 326,7 milyon dolarlık narenciye ihracatının yüzde 78’inin Çukurova illerinden gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Sin, Hatay’ın da içinde olduğu bu bölgede Mayıs’ın ikinci yarısında mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıkları ve poyraz nedeniyle narenciye bahçelerinin zarara uğradığını ifade etti. Başkan Sin, “Bir hafta kadar devam eden sıcak hava ve poyraz nedeniyle narenciye üreticilerimiz maalesef büyük gelir kaybına uğrayacaklar. Çünkü erkenci limon, mandalina, portakal ve bazı erkenci mandalina çeşitlerinde yüksek oranda meyve dökümü yaşandı. Bu durum, yeni sezonda ihracatımıza da olumsuz yansıyacaktır. Zarar gören tüm üreticilerimize üzüntülerimi ifade ediyor, geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum” dedi.
-3 İL-
Bu arada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin yılın 5 ayında gerçekleştirdiği yaş meyve ve sebze ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 yükseldi. Türk ihracatçılar, söz konusu dönemde 27 sektörden ürün satarken, yaş meyve ve sebze sektörü, Mayıs ayında dış satımını oransal bazda en fazla artıran sektör olarak ön plana çıktı. Yılın 5 ayında yapılan 915,4 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze satışının yüzde 68’ini Mersin, Antalya ve Hataylı üreticiler gerçekleştirdi.
Mersin’in bu dönemde yaş meyve ve sebze ihracatı yıllık bazda yüzde 25,2 artarak 231,9 milyon dolar oldu. Bu şehri, aynı dönemde dış satımını yüzde 25,5 yükselterek 217,4 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze satan Antalya takip etti. Hatay ise yaş meyve ve sebze ihracatını yüzde 7,7 artırarak 170,7 milyon dolarlık ürün sattı.
-EN ÇOK RUSYA-
Sektörün ülkeler bazındaki ihracat rakamları incelendiğinde, Rusya ön plana çıktı. Bu ülkeye gerçekleştirilen dış satım 289 milyon dolarla yıllık bazda yüzde 25,8 yükseldi.
Türk yaş meyve ve sebzesine Rusya’nın ardından en fazla talep Romanya ve Ukrayna’dan geldi. Romanya’ya ihracat yılın 5 ayında yüzde 32,6’lık artarak 94,6 milyon dolara ulaşırken, Ukrayna’ya dış satım yüzde 54 yükselerek 77,1 milyon dolar oldu.
Almanya, bu dönemde Türkiye’den 61,1 milyon dolarlık ve Irak 58,4 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze satın aldı. Böylece ocak-mayıs döneminde söz konusu 5 ülkeye gerçekleştirilen yaş meyve ve sebze ihracatı, sektörün toplam dış satımının yüzde 63’ünü karşıladı.
Türk meyve ve sebze ihracatçılarının ürünleri bu dönemde dünyanın 117 noktasından alıcı buldu. Geçen yıl bu sektörden dış satım gerçekleştirilmeyen Gabon, Mali, Yeşil Burun Adaları, Kongo, Angola, Antigua ve Barbuda, Burkina Faso, Tanzanya, İzlanda ve Küba’ya ise bu yıl ürün satıldı. -Tamer Yazar-