Hatay’dan Kepçeyle Alınıp Kaşıkla Veriliyor

Milletvekili Tokdemir, meclis kürsüsündeki konuşmasında, ilimizden toplanan verginin otuzda 1’inin yatırıma gittiğini vurguladı       CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, parlamentonun önceki günkü toplantısında küsüden yaptığı konuşmada, Amik Ovası’nda “Bitti” denilen fakat bitirilemeyen barajdan dolayı yüksek elektrik maliyetleriyle karşı karşıya kalan çiftçiyi sübvanse etmek için bütçeden ayrılan 1 TL bile olmadığını söyledi. Yüksek elektrik, mazot, gübre […]

Milletvekili Tokdemir, meclis kürsüsündeki konuşmasında, ilimizden toplanan verginin otuzda 1’inin yatırıma gittiğini vurguladı

      CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, parlamentonun önceki günkü toplantısında küsüden yaptığı konuşmada, Amik Ovası’nda “Bitti” denilen fakat bitirilemeyen barajdan dolayı yüksek elektrik maliyetleriyle karşı karşıya kalan çiftçiyi sübvanse etmek için bütçeden ayrılan 1 TL bile olmadığını söyledi. Yüksek elektrik, mazot, gübre fiyatları karşısında çiftçiyi topraktan uzaklaştırmayı engelleyecek hiçbir adımın bütçede olmadığını söyleyen Tokdemir, “Hatay’da toplanan verginin otuzda 1’i yatırıma gidiyor. Hatay’dan kepçeyle alınıp kaşıkla veriliyor. Hatay’da tır filoları yüzde 38 eridi. Suriyeliler yüzünden Hatay’da işsizlik oranı yüzde 40’ları buldu. Bu rakamlar gerçek rakamlar arkadaşlar, TÜİK verileriyle karıştırılmasın” dedi.

Bu bütçe mevcut iktidarın son bütçesi olacak …

      2021 yılı için en riskli ülkelerin sıralandığı raporda Türkiye’nin, maalesef, en riskli 10 ülke arasında yer aldığını söyleyen Tokdemir, ham madde fiyatlarındaki artış, kurdaki oynaklık ve enerji gibi girdilerdeki ani yükselişin bütün dengeleri bozduğunu bildirdi, ülkemizin, freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gittiğini vurguladı.

      Yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının olmamasının en çok ticareti ve yatırımları etkilediğine değinen Tokdemir, konuşmasında şunlara yer verdi: “Her hatanızda suçu bir başkasına kesiyorsunuz. Allah’ın izniyle, ilk seçimde Millet İttifakı olarak iktidar olduğumuzda her şeyi düzelteceğiz.  Bu bütçe de bu mevcut iktidarın son bütçesi olacaktır.

      Bu bütçede işsizler yok, gençler yok, kadınlar yok, engelliler yok, çalışanlar yok, esnaf yok, çiftçi yok, öğrenci yok, EYT’li yok, memurun 3600 ek göstergesi de yok, bu bütçede millet yok ama kim var biliyor musunuz? Yandaş var, beşli çete var, Londra’daki tefeciler var, döviz garantili ödemeler var. İşte, sizin bütçeniz bu.

Hataylı esnaf kredilerini ödeyemiyor …

      Bu bütçede, Suriyeli mülteci ve sığınmacı sorununa bir çözüm yok. Bu bütçede, yanlış Suriye politikasından en çok etkilenen Hatay ilimize de bir şey yok. Doğu Akdeniz’in incisi Hatay yalnızca Türkiye’nin değil, AB ülkelerinin de Orta Doğu’ya açılan en önemli kapısıdır. Ekonomide, ticarette ve uluslararası taşımacılık sektöründe çok önemli bir yere sahip olan Hatay, Suriye iç savaşı yüzünden kişi başına düşen gelir, sanayi kapasitesi, nüfus gibi verilere oranla; üretimde, ticarette, istihdamda, ihracatta ve turizmde hak ettiği yerden uzaklaşmıştır. Suriye krizi, Hatay’ın 14 Orta Doğu ülkesine açılan sınır kapılarının kapanmasına yol açmış, Hatay’ın Orta Doğu’ya yaptığı ihracat rakamlarında çok ciddi düşüşler yaşanmıştır. Geldiğimiz aşamada, Hataylı esnafımız kredilerini ödeyemiyor, kepenk kapatıyor. Hâl böyleyken, ülkemizi ve Hatay’ımızı dünyaya tanıtacak yerli üreticinin emeğine katma değer katacak, EXPO 2021 Hatay’a bütçeden 1 TL ayrılan destek yok.”

Geliyor gelmekte olan …

      Kasım 2017’de Meclisten yasası çıkarılan, Temmuz 2018’de ise Faaliyet Kararnamesi’yle oluşturulan Helal Akreditasyon Kurumu’nun, dünyadaki 1,8 milyar Müslümana yönelik 3,9 trilyon dolar değerindeki, büyüklüğündeki helal ekonomisinden pay alma hedefiyle kurulduğunu hatırlatan Tokdemir, konuşmasının sonunda şunlara değindi: “Kurum, 3’ü bu yıl olmak üzere sadece ve sadece 7 kuruma helal akreditasyon sertifikası verebildi. Kurumun bütçesi yılbaşından itibaren yüzde 45,4 oranında artırılacak. Aynı dönemde Bakanlıklar dâhil diğer kurum ve kuruluşların ödeneklerindeki artış ise sadece yüzde 19,8 düzeyinde kalacak. 2022 yılı genel bütçe ödeneklerindeki artışın yaklaşık 2 katı üzerinde ödenek artışı yapılan kurumun harcamalarını yükseltecek en büyük gider personel ödenekleri olacak. Hâlâ kendi geliriyle giderlerini karşılayamayan bu kurumun personel ödenekleri daha da artırılacak. Kurumun asıl amacı, hem dinî inançlarımıza uygun hem de halk sağlığını tehdit etmeyen yerli üreticiyi korumak ve teşvik etmek olmalıdır; birilerine makam, mevki ve kadro sağlamak olmamalıdır. Yazıktır, günahtır, haramdır.

      Allah her kuluna; helal gıdayı, helal yaşamayı, helal düşünmeyi, haram ve kul hakkı yememeyi nasip etsin. Geliyor gelmekte olan.”

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version